Közélet

2015.11.30. 13:33

Elkészült a tatai Kossuth tér

A Kossuth teret a belváros történelmi hangulatát megőrizve, csaknem másfél milliárd forintos beruházással újították meg és közösségi funkciókat találtak a környező épületeknek - közölték a projektzáró rendezvényen hétfőn a tatai városházán.

MTI

Michl József polgármester elmondta, a tér és az ahhoz kapcsolódó utcák felújítása mellett a városháza szomszédságában lévő Fischer Ház ifjúsági és közösségi házzá alakult.

Az épület egyik részében játszóházat rendeztek be, a másik felében ifjúsági tanácsadó iroda jött létre. Az átalakítás során itt kapott helyet a városmarketing iroda, valamint egy szolgáltató részleg, amely vállalkozások számára bérelhető.

Az öt hónap elkészülő beruházásra 679 millió forint uniós támogatást kapott az önkormányzat, a fennmaradó részt a város saját forrásaiból, illetve vállalkozók bevonásával fedezte. A beruházáshoz kapcsolódva egy Tatán szállodát üzemeltető vállalkozó kávézót és cukrászdát létesített az egyik műemléképületben.

A tér városháza előtti oldalán, a parkolók helyén kisebb rendezvényteret alakítottak ki, amely egy parkosított területen folytatódik, a Szent Kereszt-plébániatemplom előtt egy nagyobb, kör alakú, díszburkolattal ellátott területet létesítettek, szintén rendezvényeknek.

A téren a városi hagyományoknak megfelelően ivókutat és szökőkutat emeltek, valamint felújították a téren található Mária Immaculata-szobrot.

A megelőző feltárásokon a Kuny Domokos Múzeum munkatársai 111 középkori sírt találtak és feltártál a középkorban emelt Szent Balázs-templom alapjait. A templomot 1778-ban elbontották, majd a szomszédságában felépült a most is álló Szent Kereszt-plébániatemplom.

Fotók: tata.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!