Közélet

2014.10.20. 19:16

Családon belüli erőszak: fel kell tépni a sebeket

A családon belüli erőszak rendkívül összetett probléma. Oroszlányban harmadik alakalommal rendeztek egész napos konferenciát, amelyen a téma szakértői, hozzászólói és közvetve vagy közvetlenül érintett szereplői találkoztak.

Wágner Zsanett

A megye és az ország szociális munkásai, a téma szakértői ismét találkoztak a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ színháztermében. Elsőként dr. Garamvölgyi László dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója kapott szót, aki a rendőrség szakembereinek munkájáról tartott előadást. Arról beszélt, hogy a családi erőszak témájában mikor lehet és kell beavatkozniuk az egyenruhásoknak.

– A családon belüli erőszak megelőzésére kevés megoldással szolgálhatok, mert mi akkor lépünk közbe, amikor már megtörtént a baj. Tavaly 5 860 ebbe a kategóriába sorolható eset volt az országban. Hetvenhárom embert öltek meg, ennek egyharmada gyermek. Hétszázhatvanegy esetben szexuális bántalmazás történt. Az áldozat 99 százalékban nő, nagyrészt 14 év alatti – sorolta a tavalyi adatokat dr. Garamvölgyi László.

Az erőszak, annak főként a családon belüli fajtája a társadalomra nézve nagyon veszélyes jelenség. Ebben a tekintetben Borsod, Szabolcs és Pest megye számít a legveszélyesebb zónának. A rendőrség két területen érintett. A bűnügyi osztály jár élen a témában, valamint - közismertebb nevükön - az egyenruhás járőrök.

– Ehhez hasonló, vagy ilyen eset három úton juthat tudomásunkra. Bejelentésen, feljelentésen és hatósági intézkedésen keresztül. Ha egyik sincs meg, nem tehetünk semmit. Például ha erőszakos közösülés történik, hiába szerzünk róla tudomást, ha a sértett nem tesz feljelentést – érvelt a hallgatás ellen a kommunikációs igazgató. Ebben az esetben – mint mondta – bármennyire fájdalmas, szükségszerű feltépni a sebeket.

A megelőzésről is szó esett, ehhez viszont három elengedhetetlen feltételnek kell egyszerre teljesülnie. Egyrészt jól működő állam kell, fejlett közigazgatás és fenntartható fejlődés. Másrészt fontos a civil társadalom jelenléte, amely képes a negatív globalizációs problémákat megoldani és nem utolsó sorban a média is a kelleténél nagyobb szerepet kapott. A média úgy viselkedjen – fogalmazott az előadó –, mint ahogy az önálló hatalmi ági szerepéből következik. Az előadó még megemlített egy negyedik, nem feltétlen önálló egységet, a társadalmi konfliktusok leszűkítését.

A továbbiakban dr. Darvas Ágnes szociológus, gyógypedagógus a társadalmi folyamatokról, azok családon belül betöltött szerepéről beszélt. Dr. Sárik Eszter jogász, a Kriminológiai Intézet munkatársa a fiatalkorú bűnelkövetés és bűnmegelőzés témáját járta körbe. A legtartalmasabb hozzászólások a téma ezen részéhez kapcsolódtak. Kérdés érkezett az állami intézetekben nevelkedett gyermekek neveltetésének helyes irányával kapcsolatban.

– Tisztában vagyok az állami ellátórendszerek megoldásra váró feladataival. Nem egyszerű azt látni, hogy egy 14. életévét betöltött gyerek már nem először találkozik az igazságszolgáltatás intézményével.

Csak félig ismerik azt, ami száz százalékosan érinti őket

Mátics Katalin, az oroszlányi szociális szolgálat vezetője egy egészen aktuális felmérés eredményeit ismertette. A kutatás, amelyhez az Ökomenikus Segélyszervezet keretein belül csatlakozott a helyi szolgálat, 234 oroszlányi tanulót érint. Egyebek mellett arra voltak kíváncsiak a kérdezők, hogy hallott-e már a tanuló a családon belüli erőszakról és ha igen, akkor definiálja azt. Kiderült, hogy a fiatalok negyede felhangosította már a televíziót a szülei veszekedése miatt, továbbá az is, hogy minden tizedik gyermek bizonytalan a felé irányuló szeretet minőségében. A kérdőíveket egy osztályfőnöki órán osztották ki a tanárok. A legelején és a legvégén újra. Érdekes, hogy a fiatalok a témához köthető csaknem fél órányi beszélgetés elmúltával már másként látják a helyzetet és csaknem 20 százalékkal jobban teljesítettek az óra végén. Tehát - mint mondta az előadó - az órák rendszeressé tételével csodákat lehetne elérni. Fontos, hogy fiatalokról beszélünk, akik között volt kilencedikes és végzős hallgató is. Mátics Katalin szerint a legmegdöbbentőbb, hogy a megkérdezettek csupán „félismeretekkel” rendelkeznek a témában, pedig pont ők azok, akik száz százalékban lehetnek érintettek.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!