Közélet

2015.05.30. 10:19

Akik a tanításon kívül tanúságot is tesznek

Színültig megtelt a Magyary Zoltán Művelődési Központ színházterme péntek délelőtt: ekkor köszöntötték a város pedagógusait, a nyugdíjba vonulókkal és színes diplomásokkal az élen.

Sz. A.

Michl József polgármester köszöntőjében köszönetét fejezte ki a tanítás mellett tanúságtevőknek, a kötelezőn túl is teljesítőknek. Bencsik János országgyűlési képviselő beszédében arra utalt, hogy az iskola (óvoda) nem gyermekmegőrző, hanem az a hely, ahol feltárják szellemünk titkos járatait, önmagunk  megismerése, képességeink kibontakoztatása pedig nem csak megélhetést ad, de mások javát is szolgálja.
 – A jó iskola, óvoda a bölcsesség varázskertje – tette hozzá.
Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott kiemelte, Tata nem csak polgár-, hanem iskolaváros is.

A köszöntők után a művészeteké, a lelki felüdülésé volt a főszerep.
A Menner Bernát Zeneiskola művésztanárait követően lépett színpadra dr. Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, egyetemi tanár. Szenvedélyes, tüzes hangulatú előadásában a magyarságképről és magyar értékekről beszélt. Mint fogalmazott, a magyarok emberi kapcsolatai gyengék, társadalmi tőkéjük alacsony, ennek oka pedig, hogy hiányzik a szeretet. A gyermeket meg kell tanítani szeretni, öléssel, szóval, mosollyal, dallal, tánccal, hogy ő is szeretetet adhasson később. Hogy mi tarthatná itthon a külföldi, jobb megélhetést választókat, így válaszolt: az élmény, hogy a nemzethez tartoznak. Ezen élmény alapja is a szeretet.

– Gazdag népművészetünket használjuk végre! Csináljunk belőle történelmet, hogy boldogabban élhessünk – tette hozzá.
A Kenderke szólótáncosainak, pedagógusainak táncos és dalos köszöntője után vehették át színes diplomáikat, ajándékaikat a pedagógusok, majd elsőként az országban, részt vehettek A Nagyrahivatott című történelmi darab főpróbáján.

 

Címkék#Tata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!