Közélet

2015.07.30. 07:58

A magyarok több mint fele belföldre sem megy nyaralni

A magyar lakosság több mint fele nem jár nyaralni, mert nincs rá pénze – ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014-es adataiból. Azaz nem külföldi üdülésre, de egyetlen belföldi kirándulóhelyen történő éjszakázásra sem futja.

W.Zs.

A pénzen kívül a két leggyakrabban említett ok az utazás elmaradására az egészségügyi problémák és a munkából adódó kötelezettségek: előbbit a megkérdezettek nagyjából ötöde jelölte meg.
A KSH adatai szerint tavaly a hazai turisták 15 millió többnapos belföldi utazást tettek, amelyeken összesen 61 millió napot töltöttek el.



Külföldre tavaly 16 millió alkalommal utaztak a magyarok, 1,9 százalékkal többször, mint az előző évben. Az utazók nyolctizede az Európai Unió valamelyik országát választotta céljául.

A megkérdezettek csupán 15 százalék tervez külföldi nyaralást, 3 százalék pedig Horvátországban nyaral, vagyis ez utóbbi minden ötödik megkérdezett külföldi úti célja – derült ki az egyik biztosító cég 500 fős felméréséből A válaszadók közel 30 százaléka leginkább az árak összehasonlítása alapján dönt az utasbiztosításáról, de nem feltétlenül a legolcsóbb csomagot választja, mert „biztonságosabbnak” tartja azt az alsó-kategóriához képest. A külföldre utazó magyarok 12 százaléka egyáltalán nem köt semmilyen utasbiztosítást.

Itthon még mindig a magyar tenger a legnépszerűbb belföldi úti cél – erre mutat rá a Szállásvadász.hu friss turisztikai felmérése, amelyben több mint 18 ezer hazai utazót kérdeztek idei nyaralási terveiről. Az idén április 27. és május 5. között végzett kutatás többek között arra is rávilágított, hogy a tervezett kikapcsolódást leginkább 3 éjszakára tervezzük, nem szeretünk egyedül utazni és szállásra általában 100 ezer forintnál is kevesebbet költünk.

A kérdőívet kitöltők több várost is megjelölhettek kedvenc úti céljukként. A lista aranyérmes helyét több mint 10 százalékkal Sopron birtokolja, nem sokkal lemaradva, a második helyen Hajdúszoboszló végzett. A dobogó harmadik fokán Pécs áll, és csak egy hajszálon múlt, hogy Gyula nem előzte meg a baranyai megyeszékhelyet.

Érdekesség, hogy a szálláshelynél közvetlenül nem foglalnak sokkal többen – 29,43 százalék –, mint ahányan (24,68 százalék) kuponvásárlás útján biztosítják nyaralásukat. Szállását a kérdőív kitöltőinek döntő többsége, vagyis 66,66 százalék szálláskereső weboldalak segítségével foglalja le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!