Közélet

2015.03.30. 10:46

A kultúra új, dunaalmási otthona

Átadták Dunaalmás felújított művelődési házát, amellyel többek régóta dédelgetett vágya vált valóra. A híres Lilla emlékszoba is merőben más körülmények között várja ezentúl a turistákat.

W. Zs.

Dunaalmás apraja-nagyja kíváncsian érkezett a felújított művelődési ház szombati átadójára. Az intézmény hamar megtelt az otthoniakkal, a meghívott vendégekkel és a fellépő kultúrcsoport tagjaival. A sorok között foglalt helyet többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke; dr. Voit Pál, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatója és Michl József a szomszédos Tata városának vezetője.

Czeglédi Zoltán polgármester köszöntőjében a beruházás fontosságáról elmondta, a több mint 70 éves épület tetőszerkezete rossz volt, a falai feláztak. Sok volt a gond a régi öntöttvas radiátorokkal. Gyakran kellett javítani őket, ezért komoly fűtésproblémákkal is számolni kellett.
– 2013 júniusában, az árvízi védekezés mellett jutott erő arra is, hogy két LEADER pályázatra igényt nyújtsunk be. Fűtéskorszerűsítésre, csaknem 8 millió forint értékben és egy kisebb volumenű beruházásra, 4 millióért. Így kicseréltük a fából készült nyílászáróinkat, a homlokzatot szigetelését, felújítottuk a Lilla szobát – mondta Dunaalmás első embere.

A település irodalmi emléke, hogy Csokonai Vitéz Mihály költő szerelme, Lilla is itt élt és itt is nyugszik. Sírja az irodalomkedvelők látogatott zarándokhelye. Emlékét a művelődési házként funkcionáló épületben őrzik, amely most már felújított állapotban fogadja az érdeklődőket.

A bevezetőben elhangzott, hogy pár hónappal később, ősszel újabb pályázatot nyújtottak be. Ennek összegéből (több mint 31,5 millió) már lehetőség nyílt a majdnem 100 százalékos felújításra. Mindez az önkormányzati önerővel (6 millió) kiegészülve már elegendőnek bizonyult a színpad és a fűtéscsövek, radiátorok cseréjéhez.
Végül Valkiné Gúthy Éva református lelkész és Milus Ferenc plébános megáldotta az épületet.

 

Címkék#Dunaalmás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!