Látnivaló

2023.10.13. 18:29

Tárlatvezetéssel is várnak mindenkit P. Bak János emlékkiállítására a Gerendayban

A Duna-parti városunkban élő és alkotó A. Bak Péter Corvin-díjas festőművész, édesapja emlékét idézve, díszoklevéllel és bronzéremmel járó elismerést alapított P. Bak János Festészeti Díj elnevezéssel. A Janus Pannonius-díjas névadó festőművész, grafikus, tanár, hegedűkészítő művésznevének induló P. betűje születési helyét, Pázmándhegyet jelzi.

Fenyvesi Károly

A. Bak Péter a Táj II. című festményével

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. K.

A P. Bak János Festészeti Díj évente egy alkalommal egy olyan festőművész részére adható, aki magas szintű figuratív, ábrázoló művészetével méltó utódja a dicső előd munkásságának. Absztrakt, nonfiguratív festő ezt az elismerést nem kaphatja meg. A díj odaítéléséről alapítója egyedül dönt.

A bronzérem egyik oldalán P. Bak János (1913–1981) arcképe látható, másik oldalán az elismerés elnevezése, illetve alkalmi bevéséssel, adott évszámmal a díjazott festőművész neve olvasható. Az elismerést elsőként következetes, magyar szellemiségű életművéért, valamint P. Bak János művészetének megbecsüléséért, a 84. életévében járó Benkő Cs. Gyula festőművész, formatervező iparművész veheti majd át.

A díjátadás a tervek szerint része lett volna a P. Bak János születésének 110. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítás hétfő megnyitójának a Gerenday Közösségi Házban. Az eseményen betegsége miatt nem tud ott Benkő Cs. Gyula, az elismerést várhatóan novemberben veszi át budapesti kiállítása megnyitóján. Az emlékkiállítás hétköznapokon november 24-ig tekinthető meg. A falakra kerülő negyven alkotás mindegyike része A. Bak Péter magángyűjteményének. Október 27-én tárlatvezetéssel várnak mindenkit.

Illúzió is
A Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület képző- és iparművészeti pályázatot írt ki a felvidéki kortárs irodalom egyik meghatározó alakja, Grendel Lajos Kossuth-díjas író 75. születésnapja alkalmából. A tárlaton bemutatkozásra váró alkotások közé a neves szakemberekből álló zsűri az öt országból érkezett ötvennyolc alkotó nyolcvankét képe közé beválogatta A. Bak Péter Illúzió című pasztellképét. A kiállítást a következő esztendőben nyitják meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában