Szent Flórián

2024.05.10. 09:42

Tűzoltók Kisbéren: Szent Flórián Napját ünnepelték

A hivatásos katasztrófavédelem minden évben ünnepélyes állománygyűlésen emlékezik meg Szent Flórián, a tüzes mesterségek védőszentjének napjáról. Az ünnepségen többen elismeréseket és jutalmakat vehettek át.

Kemma.hu

A Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Szent Flórián Napja alkalmából rendezett ünnepségnek Kisbér adott otthont. A Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár (WAMK) kamaratermében köszöntötték vármegyénk tűzoltóit.

Tűzoltók: elismeréseket adtak át Kisbéren
Tűzoltók: elismeréseket adtak át Kisbéren
Fotó: Facebook/Czunyiné dr. Bertalan Judit

Az ünnepelteken kívül az esemény részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő, Popovics György, a Komárom-Esztergom Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Fodor János, a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, Sári Ákos tűzoltó ezredes, a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Sinkovicz Zoltán, Kisbér Város polgármestere, a vármegye járási hivatalainak vezetői, továbbá a vármegye tűzoltóságokkal rendelkező településeinek polgármesterei. 

Beszédet mondott Sári Ákos igazgató, valamint Sinkovicz Zoltán polgármester. Sulyok Tamás, a Táncsics Mihály Gimnázium diákja Kis Kata Zenekar - Magyar vagyok című dalát énekelte, Magyar Zoé, a Kisbéri Petőfi Sándor Általános Iskola 7. osztályos tanulója versben fejezte ki gondolatait, továbbá Riez Réka, a Kisbéri Petőfi Sándor Általános Iskola 8. osztályos tanulója Magyarország az én kedves szép hazám című dalát hallhatta a nagyérdemű Mocsári László pedagógus segédletével. 

A műsort követően a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a vármegye településeinek polgármesterei átadták az elismeréseket és a jutalmakat. Kisbér Város Önkormányzata nevében Sinkovicz Zoltán polgármester, a példaértékű és kiemelkedő munkájáért átadta a város elismerését és jutalmát a Kisbéren szolgálatot telesítő Hanzli Tibor c. tűzoltó főtörzsőrmesternek. Az ünnepi rendezvény zárásaként állófogadásra invitálták az ünnepelteket a WAMK kiállítótermébe, ahol Popovics György pohárköszöntője után egy pohár alkoholmentes pezsgővel koccintottak a tűzoltók egészségére.

A tűzoltók napja

Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, az „Isten tűzoltójának” alakját. A tűzoltók számára Flórián a tűzoltómunka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését. A császár parancsára 304. május 4-én kővel a nyakában az Enns folyóba vetették. Flórián napját, május 4-ét a tűzoltók ma is a személye előtti főhajtással tartják nyilván, hiszen az elkötelezett hivatástudat alapja a vállalt munkába vetett hit és a hagyományokhoz való ragaszkodás.

Az elmúlt esztendő

A kisbéri Donner Zoltán tűzoltó törzszászlós, szerparancsnok 2018-ban kezdte meg a szolgálatot Komárom-Esztergom vármegyében. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban végzett tiszthelyettesek társaikkal együtt tették le az esküt a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál tartott ünnepségen. Két új őrmesterrel együtt jó eredménnyel végezték el az öt hónapos tűzoltó szakképzést. Donner Zoltán a Kisbéri Katasztrófavédelmi Örs állományába került beosztott tűzoltóként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában