Hadrianus látogatása

2024.05.08. 16:53

Római tavaszünnep: Flora istennőnek áldoztak Azaumban

Tavaszünnepet ültek az almásfüzitői Azaumban. A római táborban felidézték Hadrianus feltételezett látogatását is, de ókori ételkóstoló, játékok és jóslás is várta az érdeklődőket.

Kemma.hu

Török Tímea intézményvezető elmondta, a helyi Sün Balázs óvoda gyerkőcei körtánccal indították el a programot. Ezt követően a római kor egy feltételezett eseményét, Hadrianus látogatását mutatták be. Hadrianus még trónörökösként volt Pannónia helytartója, Azaum pedig az ő tervei alapján épült fel, így nagy eséllyel valóban járt itt.

A gyerekek különféle játékokat is kipróbáltak a római táborban
A gyerekek különféle játékokat is kipróbáltak a római táborban
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás:  24 Óra

Hadrianus látogatását a székesfehérvári Szabad Színház adta elő, de Beró László polgármester is csatlakozott a császár örökösét köszöntőkhöz. Ezt követően Florának, a tavasz istennőjének mutattak be többféle áldozatot.

Később az Azaumi Aktorok következtek. A társulatot almásfüzitői gyerekek alkotják, akik Gábor Klára vezetésével, nyaranta tanulnak új darabokat Azaumban, táborozás keretében. Érkezett még a Gulliver Színpad is, valamint a Shererah táncosai is, akik törzsi fúziós hastánccal készültek.

Római kori szerelmi történetet is írt Azaumról a társulat

A MonoStory Erődszínházi Társulat tagjai válogatott dalaikkal jöttek. A társulat régóta Azaumban próbál, ez idő alatt pedig egy kimondottan a római táborra írt előadást is készítettek, amely Tallius és Letia, egy római legiós katona és egy kvád királylány szerelméről szól. Nem hiányzott az eseményről a Dzsem zenekar sem, akik legalább évente egyszer nagy sikerű koncertet adnak a táborban.

Kiegészítő programokkal is készültek a szervezők. A kiállítótérben meg lehetett tekinteni a régészeti leleteket, míg a Baji Boszikkal szappant lehetett főzni. A lányok készíthettek virágkoszorút, a fiúk pedig két ló vontatta bigát, azaz kétkerekű lovas szekeret alkothattak papírból. A Múltunk és Jövőnk Egyesület hagyományőrei barbár harcosoknak öltöztek, és íjászkodni hívták a fiatalokat, míg a Legio Brigetio római katonái ólmot öntöttek és követ faragtak. Újdonságként jósdába is betérhettek azok, akik szerették volna tudni a jövőjüket.

Nem hiányozhatott a római ételkóstoló sem, ezúttal parthus csirke készült zöldséges bulgurral, zöldségszósszal, valamint lencsesaláta. A gasztronómia kedvelőit május 18-án is hasonló programra várják. Ekkor is a római korra jellemző ételek készülnek, a résztvevők megtudhatják milyen a római asszonyok álma, Hadrianus raguja, vagy éppen a desszertként felszolgált istennők csemegéje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában