Flajsz Péter

2024.05.05. 19:53

Fotó nélkül nem lenne teljes az élete

Flajsz Péter szerkesztőségünk Nívódíját vehette át az idei sajtónap alkalmából. Az elismerés az oroszlányi fotóriporter munkájának és emberi hozzáállásának egyaránt szól – nem véletlen, hogy a kollégák bizalmat szavaztak neki 2024-ben.

Wágner Zsanett

– Nagyon meglepő, de jó érzés volt – kezdi mesélni az oroszlányi fotóriporter, aki két év komoly és alázatos munkája elismeréseként vehette át a díjat a Mediaworks Hungary Zrt. tatabányai szerkesztőségében. 

Az oroszlányi fotóriporter, Flajsz Péter lapunk Nívódíjjal kitüntetett munkatársa 2024-ben
Az oroszlányi fotóriporter, Flajsz Péter lapunk Nívódíjjal kitüntetett munkatársa 2024-ben
Fotó: Beküldött

Flajsz Péter azt mondja, ha őszinte akar lenni, kicsit számított rá, meg nem is hogy fókuszba kerül.

Sokszor erőmön felül teljesítettem és olyan közel mentem a témához, amennyire csak tudtam 

– feleli, miközben bízik benne, hogy ez az elszántság tükröződik munkáin is. Mára több száz fotót készített már szinte minden témában. Legyen szó sportról, portréról vagy művészi jellegű fotóról, netán különleges építészeti örökségnél, vagy éppen esemény dokumentálása közben is villant már a vaku. A kezdetekről azonban meséljen inkább ő maga.

Flajsz Péter, oroszlányi fotóriporter lapunk kitüntetett munkatársa
A nagypapával és a jó öreg Zenittel kezdődött minden...
Fotó: Flajsz Péter

– 2018 májusában volt először fényképezőgép a kezemben. Az egész egy youtube-os felvétellel kezdődött. Megtetszett, hogy filmre is lehet fotózni. Amúgy is rajongok a 60-as, 70-es évekért, legyen az zene, veterán motor vagy bakelitlemez. Ez egy életérzés. Szóval másnap felkeltem és már tudtam, mit akarok – ugrunk vissza hat évet az időben. Mivel egy húron pendültek a nagypapával, szívesen befűzte unokájának a filmet a Zenitbe.

Flajsz Péter nívódíjas lett
Családi emlékek kerültek az első tekercsre…
Fotó: Flajsz Péter

 Máig újraélem azt az örömet, ha felidézem, hogy megyek előhívatni életem első filmtekercsét

 – meséli Péter, akit abban a pillanatban teljesen elvarázsolt a fotózás. Később aztán nem volt megállás, autodidakta módon tanulta meg a technikát, például antikváriumban beszerzett vastag kötetekből. Az elmélet mellett természetesen a gyakorlat sem maradt el.

– Egyszerűen csak fotóztam. Mindent. Egy Oroszlány melletti erdőben figyeltem a fákat, a madarakat. Kikapcsolt és kikapcsol ma is. Szeretem. Viszont szeretem a dokumentarista irányzatot is, amiben egyre több a lehetőség – mondta Péter, aki később fotólaboráns segédként dolgozott Budapesten. 

Benkő Imre fotográfusról is készült már Flajsz fotó. Az egyiket kiállították a Magyar Sajtófotó pályázaton
Fotó: Flajsz Péter

Az addig tanultakat jól tudta kamatoztatni a fővárosban, a mai napig szép emlékek kötik őt a céghez, de igazán révbe csak 2022-ben ért, amikor az ország vezető médiavállalatánál, a Mediaworks Hungary Zrt.-nél megpályázta a fotóriporteri állást és a Komárom-Esztergom vármegyei szerkesztőségbe került.

Mára nem lenne teljes az életem fotó nélkül. Ez a hobbim, a munkám, az életem 

– zárta szavait Flajsz Péter, aki úgy érzi, megtalálta helyét a médiában.

Szakmai életút

- Jelenleg a Mediaworks Hungary Zrt. Komárom-Esztergom vármegyei fotóriportere és a MÚOSZ – fotóriporteri, dokumentarista képzés hallgatója.

- Részt vett a Magyar Sajtófotó pályázaton és a II. Móricz-Sabján Simon fotópályázaton 2024-ben.

- Elvégezte a Budapest, Fókusz Oktatási Kft. OKJ fotós szakirányát 2019-ben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában