Emlékhely

2024.05.10. 18:11

Korabeli eszközöket is bemutató orvosi szoba nyílt a katolikus gimnáziumban Tatabányán +fotók

Dr. Szabó Ignác emlékhelyet és orvosi szobát avattak a Szent Margit Gimnázium és Általános Iskolában, az egykori Bányakórházban.

Kemma.hu

Szabó István leplezte le az emlékhelyet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István/ 24 Óra

A Tovább a Városunkért Egyesület, valamint a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány által kezdeményezett ünnepségen részt vett dr. Szabó Ignác unokája, az Oscar-díjas filmrendező, Szabó István is. Nem érkezett üres kézzel: az orvosi szoba átadásához kapcsolódóan több képet is adományozott. Közülük az egyik legkedvesebb számára az, amelyiken nagyszülei szerepelnek akkor, mikor a tatabányai gyógyító elkezdte, és amikor befejezte a szolgálatát. 

Dr. Szabó Ignác emlékhelyet és orvosi szobát avattak a Szent Margit Gimnázium és Általános Iskolában, az egykori Bányakórházban.
A rendezvény megnyitóján (balról) Szabó István, Gedő Attila, dr. Dombi J. Péter, dr. Kancz Csaba, Bencsik János és házigazdaként Turzáné Pap Erika
Fotó: Dallos István/ 24 Óra / Forrás:  24 Óra

A rendezvény előtt dr. Dombi J. Péter, a Tatabányai Szent Borbála Kórház tudományos igazgatója, a Tovább a Városunkért Egyesület elnöke kiemelte: Tatabánya életét meghatározta a bányászat, a dolgozók egészségi állapotának megőrzése, gondozása pedig fontos feladat volt. Ezt dr. Szabó Ignác kórházalapító vállalta fel. A tatabányai Szent Borbála Kórház több mint 120 éves emlékezete című kötet bemutatóján, néhány évvel ezelőtt fogalmazódott meg dr. Szabó Ignác kiállításának gondolata a Tulipános Házban, majd az emlékszoba létrejötte is. 

A most megnyílt emlékszoba relikviáik között szerepelnek régi fotók, kiadványok, magángyűjtőktől érkezett felajánlások, és még a gimnázium tanulói is hoztak egy-egy érdekességet. A rendezvényen Gál Csaba önkormányzati képviselő híres szuperhősöket idézett meg, s közéjük sorolta dr. Szabó Ignácot, aki ugyanolyan készségekkel rendelkezett, mint a szuperhősök: semmiből teremtett. Bencsik János országgyűlési képviselő a mentősöket üdvözölte a mentők világnapján, s köszönte meg a szolgálatukat. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában