Örömünnep

2024.05.09. 16:00

Bölcsőde Tárkányban: százhuszonhét millióból létesült

Csütörtöktől birtokba vették a kicsik az elkészült intézményt Tárkányban. A bölcsőde most már hivatalosan is a kisgyermekeké.

Kemma.hu

Zenés-táncos műsorral készültek a tárkányi óvodások a minibölcsőde átadójára. Az aprótalpúak produkciója után Popovics György, a Komárom-Esztergom Vármegyei Közgyűlés elnöke, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő köszöntötték a helyieket. A bölcsőde új lakóira lelt.

Ünnepnap a miniknek: bölcsőde Tárkányban
Ünnepnap a miniknek: bölcsőde Tárkányban
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyik projektje volt itt Tárkányon. Óriási szerencsénk volt, mert úgy döntött Magyarország Kormánya, hogy a TOP végén több mint négymilliárd forintos keretet biztosított bölcsődefejlesztésére. Ez azt eredményezte vármegyénkben, hogy mindenki, aki akart építeni bölcsődét, az tudott, és akkorát, amekkora neki kellett. Tatán háromcsoportosra, Gyermelyen kétcsoportosra, itt pedig egycsoportosra volt igény – emelte ki lapunknak Popovics György, aki hozzátette:

– A legnagyobb boldogság, hogy akármerre járok, most átadók sorozata zajlik, mindenhol azt mondják, hogy bővítésre lesz szükség.

A sikeres TOP-pályázatnak köszönhetően százhuszonhétmillió forintból valósulhatott meg a minibölcsőde a tárkányiak nagy örömére.
– Felavattuk a bölcsődénket, és nagyon örülünk, mert teljes létszámmal tudunk indulni. A környező településekről is jelentkeztek, helyben sem tudtuk teljesen kielégíteni a szülők igényeit, de bízunk benne, hogy a későbbiekben ez változni, fejlődni fog – árulta el Major Lászlóné, a település polgármestere, aki elárulta:

– Hét, maximum nyolc fő lehet a befogadóképességünk, most jelen pillanatban hét fővel indultunk.

A mini bölcsődében a csoportszoba mellett a kisgyermekek ellátásához, gondozásához szükséges helyiségek találhatóak. Az épülethez fedett terasz is tartozik, amely alkalmas a délutáni altatásra, valamint rossz idő esetén a szabadtéri tartózkodásra is. A kivitelezésen túl a támogatásból bútorokat és játékokat szereztek be a kisgyermekek számára.

– Az a hatás, amely országosan elindult és komplex bölcsődefejlesztési program valósult meg a családtámogatási rendszer kialakítása és bevezetése óta, azt jelenti, hogy több mint a duplájára emelkedett a férőhelyeknek a száma. Ma már több mint hatvanezer bölcsődei férőhely van az országban, ez a szám nem érte el a harmincezret 2010-ben – hangsúlyozta Czunyiné dr. Bertalan Judit.

A műsor és a köszöntő beszédeket követően átvágták a piros-fehér-zöld szalagot.

Újabb projekt a bölcsőde mellett

Ugyan örömünnep május 9-e Tárkány számára, azonban a fejlesztések sora itt még nem fejeződött be. A minibölcsőde után újabb projektbe vágják a fejszéjüket, a művelődési házat szeretnék felújítani.
– A művelődési ház kapcsán is közbeszerzésen van már a pályázat, ez szintén egy TOP-os százötvenmillió forintos pályázatunk, úgyhogy reméljük, az is rövidesen elindul és szebbé varázsoljuk a kultúrházunkat. Ezenkívül a mellette lévő Idősek Klubja is a beruházás része. A teraszt újítjuk fel, valamint a belső berendezés is megújul. Nagyon-nagyon ráfér mindegyikre – emelte ki Major Lászlóné.
A minibölcsőde átadója után vendégségre invitálták a meghívottakat a művelődési házba, amely hamarosan új köntöst kaphat a tárkányiak nagy örömére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában