Jegyzet

2024.05.08. 21:00

A Segítők

Segítség. Az élet minden területén. Nekem ez jut eszembe a Vöröskeresztről. A nemzetközi szervezet munkatársaival és önkénteseivel sok helyütt találkozhatunk.

Sugár Gabi

A „vörös kereszt” megjelenik rendezvényeken is, ahol különböző tanácsadások, akciók mellett népszerűek a véradások. Ez utóbbi rendszeres szervezése nélkül nagy bajban lenne az egészségügy! 

A színfalak mögött is hihetetlen komoly munka zajlik. Ezerféle módon támogatják azokat, akik valamilyen segítségre szorulnak. Akkor is, ha kérik, akkor is, ha a környezet észleli, hogy szükséges külső segítség. 

Így van ez 165 éve. Akkor zajlott a solferinói csata, amely után  Jean Henri Dunant a helyi asszonyok segítségével próbált segíteni a sebesülteken. Javasolta, hogy minden országban hozzanak létre egy segélyszervezetet, amely önkéntesekből áll, s háború idején a sebesülteket ápol. Ennek nyomán alakult meg 1863-ban a Vöröskereszt. 

Ezt megelőzően hazánkban már létezett és működött orvosi segítséget nyújtó betegápolói szervezet. A szabadságharc idején alakult meg a Honvédápolói Egylet. Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos legfiatalabb húga az összes tábori kórházak főápolónőjeként is támogatója volt.

Ferenc József elhallgatta a működését, így nem kerülhetett nemzetközi figyelem azokra magyarokra, akik 24 évvel a Nemzetközi Vöröskereszt megalakulása előtt önzetlenül segítettek. 

Ma a Nemzetközi Vöröskereszt napján hálával gondolunk rájuk! A segítőkre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában