Voksok

2024.04.30. 06:55

Választási kisokos: itt vannak a legfontosabb tudnivalók június 9 előtt!

A június 9-i választás általános tudnivalóiról dr. Veres Zoltánnal, a megyei területi választási iroda vezetőjével, a vármegyei jegyzővel beszélgettünk.

Kemma.hu

Európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati képviselőkre szavazunk június 9-én, vasárnap. A részletekről dr. Veres Zoltán, a vármegyei területi választási iroda vezetője, a vármegyei jegyző beszélt.

Választási kisokos június 9-re
A választásról dr. Veres Zoltán vármegyei jegyző (jobbra) beszélt portálunknak
Fotó: Viszló B.

– Kikre szavazunk és hány szavazókörben lehet voksolni?

– Az önkormányzati választások keretében szavazhatunk a települések polgármester- és képviselőjelöltjeire, a megyei jogú városok kivételével a vármegyei közgyűlésen listát állító jelölő szervezetek listáira. A nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok a nemzetiségi jelölő szervezetek képviselőjelöltjeire szavazhatnak. Összesen 124 települési egyéni választókerület (TVK) található Komárom-Esztergomban. Ebből 70 a 10 ezer fő alatti településeken, ahol minden település egy választókerületet alkot, a többi 54 TVK a 6 darab 10 ezer fölötti településen található. Összesen 294 szavazókörben lehet majd voksolni.

– Kik szavazhatnak?

– A legfontosabb, hogy a szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel. Az a választópolgár is szavazhat a szavazóhelyiségben, aki a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében szerepel, feltéve, hogy a jegyzék a szavazóhelyiségben van.

 Vármegyénkben 244 ezer 333 választópolgár van. Ebből mintegy 76 ezren megyei jogú városokban élnek, Esztergomban és Tatabányán. A maradék, 168 ezer pedig a többi 74 településen.

– A választópolgárok már kézhez kaphatták az értesítőt a névjegyzékbe vételről. Mi alapján dől el, hogy ki melyik szavazókörbe tartozik?

– Elsődlegesen a bejelentett lakóhely címe dönti el, hogy ki hol szavaz. Ha nem módosult a lakóhely a választási értesítő kiküldését követően, akkor az értesítő pontosan tartalmazza a szavazókör elérhetőségeit. Ha az értesítő megküldését követően a választópolgár lakóhelyet változtat, akkor kérheti az új cím szerint illetékes választási irodától az ennek megfelelő értesítő kiküldését. Ha a választópolgár a kiküldést követően átjelentkezik, az átjelentkezési kérelem elbírálásáról szóló döntés tartalmazni fogja az új szavazókör adatait.

Miként választhatnak a mozgáskorlátozottak vagy egyéb fogyatékossággal élők?
Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, hogy ott adja le a szavazatát, mozgóurnát kérhet. A kérelem levélben történő benyújtása esetén a kérelemnek meghatározott határidőben be kell érkeznie a választási irodába. Online igénylés esetén ügyfélkapus azonosítás nélkül: a szavazást megelőző 4. napon (szerdán) 16 óráig nyújtható be a Nemzeti Választási Irodához, ügyfélkapus azonosítással: a szavazást megelőző második napon (pénteken) 10 óráig a Nemzeti Választási Irodához, ezt követően, a szavazás napján 12 óráig a helyi választási irodához nyújtható be. Személyes igénylés esetén a kérelem legkésőbb a szavazást megelőző második napon (pénteken) 10 óráig nyújtható be a helyi választási irodához.

Postai igénylés esetén a mozgóurna kérelemnek a szavazást megelőző negyedik napon (szerdán) 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához. A mozgóurna iránti kérelem visszavonható legkésőbb a szavazást megelőző második napon (pénteken) 10 óráig. Aki olyan címre kér mozgóurnát, amely nem abban a szavazókörben található, amelynek névjegyzékében szerepel (lakcím vagy átjelentkezés alapján), akkor a mozgóurna iránti kérelmet egyben átjelentkezési vagy az átjelentkezést módosító kérelemnek is kell tekinteni.

– Mit tehetnek azok, akik a voksolás idején nem a lakhelyükön tartózkodnak, de élni kívánnak választójogukkal?

– A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásán a tartózkodási helye szerinti településre történő átjelentkezéssel az a választópolgár tud szavazni, aki a választás kitűzését megelőző 30. napon és az átjelentkezésre irányuló kérelme elbírálásakor ugyanazon választókerületben rendelkezik tartózkodási hellyel és a tartózkodási helyének érvényessége legalább a szavazás napjáig tart. A választópolgár bármely településre átjelentkezhet, és az átjelentkezettek számára kijelölt szavazókörben adhatja le a szavazatát az Európai Parlament tagjainak választásán. A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző 9. napon (május 31.) 16 óráig meg kell érkeznie a választási irodához.

– Hogy néz ki a szavazólap és mi számít érvényes szavazatnak?

– A szavazólap mintáját a szavazólap adattartalmának jóváhagyását követően állapítja meg a választási bizottság, a területi szintű választások esetén május 7-én 16 óra után. Ezt követően alakul ki, hogy fognak kinézni a szavazólapok. Egyebekben azt, hogy a szavazólap milyen adatokat kell, hogy tartalmazzon, a választási eljárásról szóló törvény mellékletei határozzák meg. Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet. Minden ennek nem megfelelő szavazat érvénytelen. Érvénytelen az a szavazólap is, amely nincs ellátva hivatalos bélyegzőlenyomattal, vagy nem tartalmaz érvényes szavazatot vagy az előírtnál több szavazatot tartalmaz (például két polgármesterjelöltet is megjelölt rajta a választópolgár).

– Hogyan zajlik a nemzetiségi voksolás?

– Aki nemzetiségi közösséghez tartozik, kérheti, hogy a választáson nemzetiségi választópolgárként szerepeljen a névjegyzéken. A nemzetiségiként regisztrált választópolgárok ugyanúgy választhatnak, mint a nem nemzetiségiek. Nálunk az elismert nemzetiségek: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

Választáskor ne hagyja otthon az iratait!

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel. A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (pl. lakcímkártyával). Értelemszerűen a lejárt érvényességű okmányokkal rendelkezők nem szavazhatnak, őket a szavazatszámláló bizottság köteles visszautasítani. A szavazásra abban az esetben sincs mód, ha a választópolgárt a bizottság tagja vagy tagjai személyesen ismerik, és a névjegyzéken is szerepel. A választópolgár a fentiek után megkapja a lebélyegzett szavazólapokat, az átvételt a névjegyzék aláírásával igazolja. A szavazókörök reggel hattól 19 óráig vannak nyitva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában