Szent György-nap

2024.04.27. 12:00

Pokolból származó kecskeduda és rituális sárkányégetés

Hosszú évek hagyománya Esztergomban a Szent György-napjához tartozó ünnepség.

Kemma.hu

Mesekuckóval, sárkányos családi nappal, juhász hangszerek bemutatójával, koncerttel és sárkányégető rítussal várták Esztergomban a családokat, gyerekeket a napokban. A Szent György-nap ezúttal is a Bánomi lakótelepnél lévő játszótéren és a Szentgyörgymezői Olvasókörben kapott helyet.

Keresztes Nagy Árpád és az általa bemutatott népi hangszerek Szent György-nap ünnepségén
Keresztes Nagy Árpád és az általa bemutatott népi hangszerek Szent György-nap ünnepségén
Fotó: Pötl Zoltán / Forrás: 24 Óra

Hosszú évek hagyománya Esztergomban a Szent György-napjához tartozó ünnepség, illetve programsor, mellyel rendszerint a családokat, gyerekeket várják, ahogy ez történt idén is. A rendezvények első állomása a Bánomi lakótelepnél lévő Mesekuckó Játszótér volt, ahol számos játék mellett az igazán különleges attrakciót Keresztes Nagy Árpád népzenész juhász hangszer bemutatója jelentette.

Hosszú évek hagyománya a Szent György-nap

Mint a 24 Óra tudósítója tőle megtudta, mintegy ötven éve áll a népzene szolgálatában, a kecskeduda esetében Pál István, Szokolay Dongó Balázs és Juhász Zoltán volt a tanítója. A muzsikus röviden bemutatta hangszerarzenálját, melyben főszerepet kapott a kecskeduda. Erről az instrumentumról elmondta, hogy az egyoktávos, kromatikus hangsort felvonultató hangterjedelemmel bíró eszköz. Keresztes Nagy Árpád hozzátette: a kecskeduda alapvetően néptánchoz való és egyben szakrális hangszer is. A fúvós rész tetején lévő kecskefej pedig – a hagyomány szerint – az ördögtől, a pokolból való, idézte a hangszer eredetéről szóló legendáriumot a zenész.

A juhászhangszerek, a különböző hangtartományokat képviselő furulyák, furolya és többféle kobzok most Esztergomban mind-mind megszólaltak. A népi hangszer bemutatóhoz tartozva elhangzott az is, hogy minden egyes fúvós és pengetős hangszer a Kárpát-medence mely tájegységéből származik, illetve, hogy melyikhez milyen eredettörténet, hagyomány tartozik.

A Szent György-nap második felében a Szentgyörgymezői Olvasókörben a Katáng együttes adott hangulatos koncertet kicsiknek és nagyoknak, majd a nap zárásaként az úgynevezett sárkányrítus keretében – melynek fókuszában egy hatalmas, háromfejű sárkány állt – a gyerekek egy-egy cédulára írt rossz tulajdonságukat a mitikus lény szájába tették, hogy aztán az egész sárkányt a középkori lovagruhás vitézek meggyújtsák. A sokaság így megnyugodhatott: Szent György és követői legyőzték a sárkányt, a rossz dolgok eltávoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában