Internet veszélyei

2024.04.27. 13:15

Online csalások veszélyei a Kiber7főn

Az online csalókkal veszi fel a harcot a vármegyei rendőrség. Kiber7fő néven szerveznek interaktív eseményt.

Goletz-DeáK Viktória

Kiber7fő néven interaktív kibervédelmi napot szervez a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Az eseményről Bálint Gabriella alezredes a Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője mesélt a Kemma.hu legújabb podcastjében. Az online csalók egyre több és változatosabb módszerrel próbálkoznak. 

A kiberbűnőzőkkel veszi fel a harcot a vármegyei rendőrség. Kiber7fő néven szerveznek interaktív eseményt.
Az interneten is egyre több csalás terjed. A Kiber7fő programon interaktív módon mutatják be a veszélyeket a rendőrök 
Fotó: Shutterstock

– Míg korábban azt hallottuk, hogy vigyázzunk az értékeinkre, akkor ez tulajdonképpen az azt jelentette, hogy kész, tehát a telefon lakás kód. Ma már a virtuális térben is gondolkodnunk kell. Hiszen ha odalép valaki hozzánk egy idegen az utcán és azt mondja, adjuk át neki a pénztárcánkat, telefonunkat, vagy lakáskulcsot természetesen nem adnák neki oda. Akkor miért tesszük ugyanezt a virtuális térben, ahol a személyes és banki adataink ugyanilyen értéket képviselnek – figyelmeztetett a rendőr, aki szerint fontos, hogy mindenki átgondoltan cselekedjen. A rendőrség Kiber7fő eseménye is erről fog szólni április 29.-én, hétfőn. 

A Kiber7főn interaktív programok lesznek

– Interaktív bemutató, kisfilm vetítések és pódiumbeszélgetés várja az érdeklődőket. A nemzetvédelmi szolgálat kibervédelmi főosztályának munkatársai interaktív módon fogják demonstrálni a kiberbűnözök módszereit. Az arra vállalkozó például kipróbálhatják, hogy náluk meddig mehetnek el a csalók. Egy okoskészülékre letölthetnek egy nem valós adathalász program. Ennek segítségével jól lekövethető, hogy mi után mi következik, milyen döntések is születnek és milyen következménnyel járnak. Mellette doktor Szemeti Ferenc, a Magyar Államkincstár informatikai biztonsági vezetőjével lesz egy kérdezz felelek beszélgetés. Ennek a lényege és célja is egyben, hogy hétköznapi nyelven közérthetően képet adjunk erről az egész jelenségről – sorolta a programokat az alezredes. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában