Élő szegletkő

2024.04.14. 17:49

Megáldotta Erdő Péter az esztergomi bazilika új oltárát +videó

Húsvétvasárnap után újra szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában. A főpásztor a szertartás keretében megáldotta a főszékesegyház új oltárát is.

Walczer Patrik

Erdő Péter a bevonulást követően azt kérte a hívektől, hogy figyeljenek egész lélekkel az ünnepi szertartásra, hallgassák hittel Isten igéjét, részesedjenek örömmel az Úr asztaláról és töltse el szívüket szent reménység. Hozzátette: amikor az oltárhoz gyülekezünk, az élő szegletkőhöz, akkor Krisztushoz járulunk, akiben szent templommá épülünk. 

Húsvétvasárnap után újra szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában. A főpásztor a szertartás keretében megáldotta a főszékesegyház új oltárát is.
Erdő Péter megszentelte az esztergomi bazilika új oltárát
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

A bíboros ezután megáldotta szentelt vízzel az oltárt, majd a padokban helyet foglaló híveket is. Az esztergom-budapesti érsek a homíliájában kiemelte: az ünnepi szertartáson elhangzott evangéliumi részlet szinte összefoglalva ad választ azokra az ellenvetésekre és kétségekre, amik Jézus feltámadásával szemben a kezdet kezdetétől felmerültek. Kijelentette azt is, hogy nem újdonság a kétely, maguk a kortársak is kételkedtek, és nagyobb részük el is utasította a feltámadást. 

A főpásztor ezután rátért az oltárszentelésre, mely kapcsán elmondta: az oltár, mint külön berendezési tárgy, már a legősibb keresztény időkben is használatban volt. A kőből készült, nagy menzájú oltár arra is emlékeztethet bennünket, hogy a régi katakombákban a vértanúk sírja felett mutatták be egykor a szentmisét, erre emlékezve szokott elhelyezni az egyház szent ereklyéket az oltárban.

Erdő Péter ismertette, hogy ebben az oltárban egy olyan kő található, amely ereklyéket foglal magában. A követ 2023 áprilisában Ferenc pápa áldotta meg magyarországi látogatása során. Véleménye szerint erre is gondolnunk kell, amikor egy felszentelt oltáron szentmisét végeznek.

– Közösségben vagyunk a szentekkel, egymással, kedves halottainkkal. Főként pedig közösségben vagyunk magával Jézus Krisztussal, aki magához hív bennünket, hogy elvezessen az örök boldogságba, a teljes Szentháromság közösségébe – mondta.

Újragondolták a liturgikus tereket

A bíboros kitért arra is, hogy az esztergomi bazilikának számos művészi kivitelű, értékes oltára van. A II. Vatikáni Zsinat után a liturgikus reform keretében terjedt el világszerte a szembemiséző oltár. A liturgikus tér újragondolása kapcsán akkor nem volt szándék és lehetőség sem olyan mértékű átépítésre, ami ennek a bazilikának a művészi értékéhez illett volna. Eleinte a lépcsősor előtt helyeztek el szembemiséző oltárt, majd a kupola alatt középen, végül a lépcsősort fadobogóval kiegészítve a szentély szintjében, de a lépcsők vonala előtt kapott helyet egy fából készült oltár. Ennek barokk előlapját sokan megcsodálták, de kevesen gondoltak arra, hogy mögötte fából készült asztal található. 

Az oltár a liturgikus tér fontos eleme

A bíboros szerint a bazilika mostani felújításakor lehetőség nyílt a liturgikus tér harmonikus, visszafogott, de a mai liturgiának megfelelő, ugyanakkor a templom teréhez és művészi megoldásaihoz illeszkedő átrendezésére. A szakemberek megtalálták azt a márványt, amely harmóniában van a bazilika színvilágával. Ugyanolyan kőből készült, ugyanolyan stabil az ambó is, mint az új főoltár. Hozzátette: ezzel is kifejezzük, hogy a szentmisében Isten táplál minket igéjének asztaláról és az Eucharisztia asztaláról egyaránt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában