Elődöntő

2024.04.30. 14:56

Nemcsak játék, megalapozza a gyerekek gondolkodását

A World Robot Olympiad (WRO) robotépítő és – programozási verseny RoboMission kategóriájának utolsó regionális elődöntőjét Tatabányán, az Edutus Egyetemen rendezték meg. Nyolc és tizenkilenc éves fiatalok által készített robotok mérték össze tudásukat a színes terepasztalokon.

Kemma.hu

Az Edutus Egyetem aulájában huszonnégy csapat várta a verseny indulását április utolsó napján. Három versenykörben zajlott a megmérettetés, ahol ugyancsak három korosztályban indulhattak a fiatalok. A legtöbb, tizenhárom csapat az elementary, azaz 8 és 12 évesek között volt. A többiek a junior (13-15 éves) és a senior (16-19) korosztályt erősítették. Jöttek csapatok a környező vármegyékből, Budapestről, és természetesen szűkebb hazánkból is. Szilasi Péter Tamás, az Edutus Egyetem digitális oktatástudományi, fejlesztési és nemzetközi igazgatója örömmel mondta, hogy az oroszlányi Digitális Tudásközpont is több csapatot delegált. 

WRO robotverseny az Edutusban
WRO: huszonnégy csapat verseng Tatabányán
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

A szakember elmondta azt is, hogy az idén a RoboMission kategóriában országos szinten 117 csapat indult, amely a tavalyi jelentkezésekhez mérten csaknem 40 százalékos növekedést mutat. Szeged, Miskolc, Veszprém, Budapest után Tatabánya a regionális versenyek utolsó helyszíne, s az itt a legeredményesebben teljesítők készülhetnek az országos megmérettetésre.

– A mai versenyen a fiatalok a robotokkal egy 1,5 x 2,5 méteres színes terepasztalon különböző feladatokat, kihívásokat oldanak meg. Ezen vannak akadályok, amelyeket nem szabad bántani, ugyanakkor olyan elemek is, amelyekkel valamit csinálni kell: például odébb vinni, megforgatni, színek szerint csoportosítani. Szenzorokkal, érzékelőkkel fel kell ismerni bizonyos jellemzőit ezeknek az elemeknek, és ez alapján végrehajtani a feladatot.

A WRO-nak emellett még három további versenye van, ezek majd a nemzeti döntőn lesznek láthatóak. Ide még május végéig lehet jelentkezni - mondta az igazgató. Például valamilyen robotikai alapú megoldásra kell egy terméket, innovációt bemutatni egy adott tematika mentén, majd azt 5 perces prezentációban, egy szépen kivitelezett standon bemutatni. Komoly kutatómunkát igényel ez a verseny. 

A másik kategória, amikor két-két robot versenyez, páros teniszt játszanak. Az nyer, aki hatékonyan gyűjti és átpasszolja a másik oldalára a labdákat.  

A versenyzések csúcsán azok vannak, akiknek a részvételét már egy komoly kutatási eredmény jelzi, ugyanis önvezető autót állítanak elő.

– A versenyek nyilvánosak, és szervezünk körbevezetéseket is, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek ebbe a különleges világba. Ezúttal a helybeliek mellett Biatorbágyról, Kaposvárról is érkeztek.

A szakember azt is elmondta: ma már nem is elsősorban a termelő egységek, a gyárak támasztják az igényt a robotika fejlődésére, hanem a mindennapok, a mai valóságunk. Hiszen hétköznapi felhasználás során is alkalmazunk szoftveresen működő gépeket. Például a mesterséges intelligencia is algoritmusokon keresztül keres megoldásokat. 

– A fiatalok gyakorlati feladatok során jöhetnek rá, hogyan működnek a különböző programozási nyelvek. Ez nemcsak egy játék, hanem megalapozza a gyerekek gondolkodását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában