Famászók

2024.04.23. 06:22

Magyar Famászó Bajnokságnak ad otthont Tata

Egy újabb fontos rendezvény helyszínéül szolgál majd az Öreg-tó partja. A Magyar Famászó Bajnokság ezúttal Tatára érkezik.

Kemma.hu

Tata ad otthont idén az MFE Magyar Famászó Bajnokságnak. A Magyar Faápolók Egyesülete szeptember 13. és 15. között tartja a rendezvényt az Öreg-tó partján.

Magyar Famászó Bajnokság bemutató
Magyar Famászó Bajnokság bemutató
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Magyar Famászó Bajnokság Tatán

– Ez egy rohamosan fejlődő, viszonylag új szakma. A technikát mutatják be a kollégák, mi is a famászás, valamint, hogy a modern technikája mi a műfajnak – kezdte Ócsvári Gábor, Magyar Faápolók Egyesületének elnöke, aki hozzátette:

– Ez egy nemzetközi verseny, megszabott versenyszámokkal. Mintegy tíz éve zajlanak ilyen megmérettetések hazánkban. Speciális eszközöket kell használni ilyenkor. A legfontosabb a biztonság, ez az alapja a versenynek.

Mindenki saját eszközzel mászik, de a megmérettetés előtt van egy ellenőrzés. Ami nem felel meg az előírásoknak, az nem használható. A faápolók a lakókörnyezet fáinak egyedi gondozását és fenntartását végzik. A faápolás egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a mesterséges
környezetben álló fákkal kapcsolatos tevékenységeket, a faültetéstől, az alpin technikával végzett ápoláson át - utolsó esetben a fa cseréjéig /kivágásáig/.

Hazánkban a faápolók szakmai képzését és a fák érdekeinek védelmét a Magyar Faápolók Egyesülete (MFE) végzi, így a Magyar Famászó Bajnokság is az MFE égisze alatt szerveződik. Famászó versenyeket már egészen régóta rendeznek, az első hivatalos eseményt 1976-ban, az USA-ban tartották a International Society of Arboriculture (ISA) szervezésében. Az ISA egy olyan szervezet, ami világszinten egyesíti a
famászókat és fákkal dolgozókat.

– Ismeretterjesztő programokat is szervezünk, a tervünk része az is, hogy ismeretterjesztő konferenciákat is hozunk. Szakembereknek is: favizsgálóknak és faápolóknak – tette hozzá.

Természetesen a gyermekeket, az egész családot várják majd. A nemzetközi megmérettetésen külföldiek is részt vesznek, így egymástól is tudnak tanulni a versenyzők. A verseny izgalmán túl a bajnokság felhívja a figyelmet a környezettudatosság fontosságára, és népszerűsíti a fenntartható városi faápolási gyakorlatokat. A háromnapos rendezvény alatt szakmai előadások és ismeretterjesztő workshopok várják majd az érdeklődőket. Kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhatnak és közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a fákkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában