Felújítás és lezárás

2024.03.25. 09:51

Lezárták a Fellner kaput, felújítják az átjárót

Még tavaly év végén derült ki, hogy az átjáró életveszélyes. Akkor statikus vizsgálta meg a Fellner kaput. Most a felújítása is elkezdődhet.

Kemma.hu

A Kuny Domokos Múzeum tájékoztatása szerint hétfőtől, március 25-től újra lezárta Tatai-vár Fellner kapu felőli bejáratát az önkormányzat. A szükséges munkálatok elvégzéséig a Tatai Vár megközelíthetősége a Ferrandó bástya, illetve a Rosenberg bástya irányából lehetséges. Vagyis a következő időszakban az Öreg-tó felől közelítsék meg a várudvart, illetve a Vármúzeum bejáratát.

Még tavaly év végén derült ki, hogy az átjáró életveszélyes. Akkor statikus vizsgálta meg a Fellner kaput. Most a felújítása is elkezdődhet.
A Fellner kapu balesetveszélyes, fel kell újítani. 
Fotó: Facebook/Tata Város

A Fellner kaput eredeti köveiből építik újjá

Dr. Horváth József, Tata jegyzője korábban a Kemma.hu-nak elmondta, hogy egy különleges módszerrel, az eredeti kapu megőrzésével fogják felújítani az átjárót. Ez azt jelenti, hogy ugyanazokat a köveket, téglákat fogják ugyanoda visszaépíteni, amik az elmúlt 300 évben is a kapu részei voltak. 

Mint arról korábban a Kemma.hu is beszámolt, december elején életveszélyes lett Tata egyik legnépszerűbb kapuja, ugyanis egy kődarab kihullott belőle. Le is zárták. A statikus vizsgálatok után az átjárót megnyitották, de előtte bedeszkázták a kaput, hogy elkerüljék az esetleges baleseteket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában