Felhívás

2024.03.28. 18:20

Győrfi Pál: a házszámok életeket menthetnek

Egy adott ingatlan lakója akár csukott szemmel is hazatalál, ám rosszullét és életveszély esetén a mentők nem biztos, hogy házszám híján könnyen rátalálnak az érintett ingatlanra. Nemcsak törvényi előírás, közös érdekünk, hogy kint legyenek a házszámok az épületeken.

Walczer Patrik

A közelmúltban a Magyar Postával együtt az Országos Mentőszolgálat egy kampányban hívta fel a figyelmet arra, hogy ha nincsenek kint a házszámok a házakon, illetve az utcasarkokon az utcanévtáblák, akkor az bizony nemcsak a postásoknak, valamint a futárcégeknek, hanem bizony a mentőknek is gondot okozhat. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy önmagában a postai kézbesítők késése is problémás eseteket szülhet, de a mentőszolgálat munkatársai esetében életek múlhatnak egy-egy perc különbségen.

Egy adott ingatlan lakója akár csukott szemmel is hazatalál, ám rosszullét és életveszély esetén a mentősök nem biztos, hogy házszám híján könnyen rátalálnak az érintett ingatlanra. Győrfi Pál szerint nemcsak törvényi előírás, közös érdekünk, hogy kint legyenek a házszámok az épületeken.
Győrfi Pál fontosnak tartja, hogy mindenki ellenőrizze a saját házszámának olvashatóságát
Forrás: OMSZ

– Azt le kell szögeznünk, hogy nem új keletű problémáról van szó, legalább az Országos Mentőszolgálattal egyidős, ami 1948-ban alakult – magyarázta Győrfi Pál, aki a nyolcvanas évek elején kezdett el dolgozni mentősként és akkor is azt tapasztalta, hogy sokszor a házszámok, táblák hiánya miatt gondot okoz megtalálni a pontos címet.

Győrfi Pál szerint a hiányzó házszámok veszélyeztethetik a betegek életét

A helyszínre jutás olyan településeken még nehezebb is lehet, ahol többlakásos társasházak is találhatók. Gyakori ugyanis, hogy a lépcsőházak száma, betűjele nincs ott a falon, így értékes percek telhetnek el azzal, míg a mentők megtalálják a pontos lakótömböt. Ám az is előfordul, hogy a kaputelefon névtábláin nincsenek kint az ott lakók nevei.

– Ez nem Komárom-Esztergom vármegyei probléma, országos jelenségről van szó. Lehet, hogy valaki hosszú ideje lakik abban a házban, ahol él és nem is gondolkodott azon, hogy ha egy adott cím alapján kellene odajutnia az ingatlanhoz, akkor vajon utcanévtábla és házszám nélkül megtalálná-e – magyarázta Győrfi Pál.

A szóvivő elárulta: a mentőknek egy évben mintegy 1,3 millió esete van Magyarországon, ebből a legtöbb természetesen nem élet-halál helyzet, de azért évente 40-50 ezer olyan riasztást kapnak, amikor minden másodperc számít. Például, ha valakinek erős vérzése van, torkán akadt egy falat és nem kap levegőt, vagy hirtelen szívleállás történt.

– Sokat fejlődött a technológia, hiszen amíg 10-20 évvel ezelőtt nyomtatott térkép, illetve saját helyismerete alapján próbált a mentőgépkocsi vezetője a helyszínre jutni, addig ma már GPS-készülékeket használunk. Ám utóbbi eszközök sem teljesen pontosak, panelházak esetében ráadásul nem biztos, hogy a navigáció alapján a pontos lakótömb elé érkeznek. Ezért is fontos az utcanévtáblák és házszámok mellett a lépcsőház betűjele és a névtáblákon szereplő név is – mondta.

Sokan egyébként biztonsági okokból nem tüntetik fel a nevüket a kaputelefonoknál, ugyanis úgy vélik, ha mentőre van szükségük, akkor majd lesétálnak az épület elé. Ez alapvetően egy rossz felfogás, rosszullét esetén nem biztos, hogy képesek lesznek mozogni.

– A mentők tapasztalatai alapján évente több száz olyan eset van, ahol a hiányzó név- és házszámtáblák komolyan veszélyeztethetik a betegek életét. Ezért fontos, hogy mindenki ellenőrizze az ingatlanját, valóban látható helyen vannak-e és jól olvashatók-e a házszámok – tette hozzá Győrfi Pál.

Hiányzó házszámok
Balogh Miklós, Nagysáp polgármestere az önkormányzat közösségi oldalán tolmácsolta a lakosságnak a Magyar Posta Zrt. területi igazgatóságának kérését, mely a házszámok meglétének és láthatóságának fontosságáról szólt. Arra szólította fel az ingatlantulajdonosokat, hogy tegyenek eleget a kötelezettségüknek és ahol jelenleg nincs feltüntetve az épületen a házszám, ott mihamarabb pótolják azokat.
A minap Kesztölcön tettünk egy próbát és megvizsgáltuk, hogy az egyik leghosszabb és egyben legforgalmasabb utcában hány házon – vagy kerítésen – hiányzik a házszám. Csak az Esztergomi utcában, ahol értelemszerűen 1-től vannak számozva az ingatlanok és a 130-as szám az utolsó, legalább 20-25 épületen egyáltalán nem szerepelt házszám. Sőt, arra is volt példa, hogy az egyik oldalon két egymás melletti ingatlan falán és kapuján sem volt kint házszám.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában