Szemléletformálás

2024.01.04. 14:56

Kék Pont létrejöttét is szorgalmazza a Kék Madár Közösség Tatabányán

A Léleksegítő Alapítvány Kék Madár Közössége felejthetetlen programokkal, élményekkel örvendeztette meg a környezetét 2023-ban. Az új esztendő terveiről, arról, hogy mire helyezzék a fókuszt 2024-ben, megkérdezték az autizmussal élő fiatalokat nevelő szülőket.

Kemma.hu

Az autizmusbarát József Attila Könyvtárban is többször tettek látogatást a kamasz klub tagjai

Forrás: V. I. (archív)

A Léleksegítő Alapítványon belül működő Kék Madár Közösség vezetői minden év elején kérdőívben kérik ki a szülők véleményt több kérdésben. Ennek legfőbb oka, hogy az itt tapasztalt igények alapján építik fel az új esztendő programterét. Tavaly már év végén indult a tervezés a közösségi oldalaik megújításával. Ma már a Kék Madár Közösség – zárt csoportja várja a csatlakozókat, azaz az autista gyermekeket nevelő szülőket. 

– A szülőket és nagyszülőket várjuk a közösség zárt Facebook oldalán. A megújulást alapvetően az indokolta, hogy pontos képet szerettünk volna ismét kapni az autista fiatalok számáról, intézményi ellátottságukról, kimagasló képességeik mellett nehézségeikről. Szeretnénk majd feltérképezni azt is, hogy milyen fejlesztési rendszer áll a rendelkezésükre az állami és magánszektorban. Az objektív adatok összeállításához szükség van arra, hogy a szakemberek mellett a szülők benyomásai alapján, a tapasztalatok tükrében álljon össze az adatbázisunk, amelyet később bátran tudunk ajánlani az új diagnózissal rendelkezőknek – mondta Sugár Gabriella, a közösség alapítója, tapasztalati szakértő.

Hozzátette: a közösségnek van nyílt Facebook oldala is, amelyen az érdeklődők informálódhatnak az alapítvány működéséről. Ez a platform lehetőséget teremt arra, hogy a közösség támogatóit bemutassák, vagy újakat toborozzanak. Az elmúlt évben ugyanis sokféle módon álltak szervezetek, cégek, más civil közösségek a Kék Madár mellé. Kiemelendő ezek között a tatabányai önkormányzat, amely már évek óta segíti szemléletformáló programok, vagy a kamasz klub működésének támogatásával az alapítványt. Várják továbbra is az együttműködőket, segítőket. 

Sugár Gabriella beszélt a legutóbbi kérdőíves felmérés eredményéről is. A zárt csoportba belépők közül ötvenen töltötték ki a tizenegy kérdéses kérdőívet. Ebből kiderült, hogy a gyermekek nagy többsége 14 éven aluli, többségében fiúk. A diagnózisok tekintetében több mint a felénél a gyermekkori autizmus szerepel. Előfordul emellett az asperger szindróma, és sok esetben az alapdiagnózis kiegészül ADHD-vel, figyelemzavarral is.  

A többségük integrált általános iskolába, vagy óvodába jár. Tíz százalék körüli a szegregált intézménybe járók, és tizenöt a középiskolások száma. Érdeklik őket az idegen nyelvek, az internetes tevékenységek, a rajzolás, a mozgásos tevékenységek. A közösség alapítói arra is rákérdeztek, hogy milyen nehézségeket tapasztalnak a szülők az ellátás során. Az otthoni tevékenységek, mint a hajvágás, körömvágás ugyanúgy szerepel a listán, mint a kudarckezelés, a családi logisztika megoldása, vagy a gyermek kommunikációs fejlesztésének hiánya. A szülők számára hatalmas gondot okoz a bizonytalan jövőkép mellett az iskolaválasztás problémája és a fejlesztések hiánya is az intézményekben. A kérdőív arra is kíváncsi volt, hogy milyen segítséget várnak a szülők a klubtól, a Kék Madár Közösségtől. A válaszadók nagy többsége kiemelte az információkat, a tapasztalatok megosztását, kölcsönös támogatást, sok-sok hasznos ötletet, amelyek megkönnyíthetik a mindennapokat, és fontos szempontként jelentkezett a kikapcsolódás is. Ennek volt kiváló példája a decemberi rendkívüli szülőklub találkozója. Ezúttal a gondtalan együttléten volt a hangsúly és a Puskin Művelődési Házban szervezett eseményen tánc, hang- és erdőfürdő is várta a szülőket. 

Programokkal is készülnek 

A Kék Madár Közösség 2024-es tervei között szerepel a különböző életkorú autista fiatalok számára tematikus programok szervezése. Tervezik, hogy folytatják az alsó tagozatos diákok számára meghirdetett Mosolyvár Játszót, amely egy játékos fejlesztő foglalkozás. A kamaszokat az ÉBEK, azaz Érdekesen Bekötött Emberek Klubja, s a családok számára különleges programok, délelőttök biztosítják a rendszeres együttlétet, kikapcsolódást. Pedagógusoknak, valamint érdeklődőknek továbbra is szervezek workshopokat autizmus témában. Készülnek majd Autizmus Világnapi programokkal, s lesz Esélyek Napja, ahol a különlegességgel élők számára elsősorban sport, mozgásos tevékenységeket kínálnak. Emellett Százszorszép Fesztivált is terveznek az idén: azoknak, akik valamilyen művészeti területen szeretnék majd bemutatni tehetségüket, rátermettségüket. 

A Kék Madár Közösség egy újabb zenés érzékenyítő tanórát próbál életre hívni elsősorban alsós gyermekek számára. A kulturális élmény mellett játékos formában mutatja meg, hogyan kereshetik meg a másikban és önmagukban is a jót. 

Ma már a szakemberek szerint szinte minden 30-35. gyermek érintett az autizmusban. Ezért elengedhetetlen egy olyan információs bázis, ahová az érintett hozzátartozók, az oktatási-nevelési intézmények és minden érdeklődő fordulhat. Ezért a Vöröskereszt Komárom-Esztergom Vármegyei Szervezetével együttműködésben egy Kék Pontot és a már nem tanköteles korú fiataloknak napközit szeretnének életre hívni Tatabányán. Mindegyik azt szolgálná, hogy segítse a jó képességű autizmussal élőket abban, hogy munkát is találjanak majd. A tervek között emellett szerepel autizmusbarát szolgáltatások szélesítése a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában