Temetés

2024.01.12. 18:52

Végső búcsút vettek a rédeiek szeretett lelkészüktől, Bátky Miklóstól

A református templomban vettek búcsút Bátky Miklós nyugalmazott esperes-lelkipásztortól. A búcsúztató-hálaadó istentiszteleten Stein­bach József püspök úgy fogalmazott, Bátky Miklós az Úrban, az Úrnak élt és az Úrban halt meg – tudósított honlapján a Dunántúli Református Egyházkerület.

Kemma.hu

Nagytiszteletű Bátky Miklós karácsonykor adta vissza lelkét a Teremtőnek

Forrás: refdunantul.hu

Bátky Miklós 1943-ban született Budapesten. A Budapesti Református Teológiai Akadémiára pályamódosítóként, Isten egyértelmű kijelentésének engedelmeskedve, 1966 elején jelentkezett, s ott kapta meg 1971-ben a lelkészi oklevelét. Lelkészszentelésben parókus lelkészként 1977-ben részesült Balatonfüreden. 
Megválasztott lelkészként szolgált Tápszentmiklóson és Győrben, majd 1984-től nyugdíjba vonulásáig Rédén. 1990 őszén a Tatai egyházmegye esperesévé választotta, ezt a szolgálatot 2 cikluson át, 2002 decemberéig végezte. 

Volt egyházmegyei és kerületi diakóniai előadó, számvizsgáló, egyházmegyei tanácsbíró, egyházkerületi társadalmi missziói előadó, zsinati bíró. Részt vett a Magyar Református Világszövetség és a Magyar Református Egyetemes Tanácskozó Zsinat munkájában, odaadóan szolgált a Református Iszákosmentő Misszióban. Szervezte és vezette a Tatai Református Egyházmegye balatonfüredi hitmélyítő konferenciáit és a kerületi nyugdíjas lelkészek és lelkészözvegyek konferenciáját. 
Nyugdíjasként is vallotta: „Ahová hívnak (vagy küldenek), megyek helyettesíteni, evangelizálni, szükség esetén „a békéltetés szolgálatát” (2Kor5,18) végezni”. Szolgálatait 2007-ben Réde képviselő-testülete díszpolgári címmel, 2009-ben a Dunántúli Református Egyházkerület Pro Pannonia Reformata díjjal ismerte el. 

A rédeiek a református templomban vettek búcsút Bátky Miklóstól
A rédeiek a református templomban vettek búcsút Bátky Miklóstól
Forrás: refdunantul.hu

Az úrasztala előtt felravatalozott koporsónál, ahogy arról a Dunántúli Református Egyházkerület beszámolt, Steinbach József püspök visszaemlékezett Bátky Miklós Isten szolgálatában végzett életére is. Csak a hivatalából vonult nyugdíjba, nem a szolgálatából – idézte fel a püspök – hiszen nyugdíjasként is mindig lehetett rá számítani. Hozzátette, hogy esperes úr életéért hálát adva meg kell köszönni Istennek a szolgálatban is mindig hűséges családját, mindenekelőtt feleségét, Szabó Anna Erzsébetet, 54 évig tartó közös házasságát, hat gyermekét, akik közül ketten lelkipásztorok lettek, több mint húsz unokáját. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában