Ökoturisztikai központ

2023.12.19. 14:07

Fotókon a romjaiból felújított várgesztesi Keltike Ház

Ünnepélyesen átadták a Keltike Ház Ökoturisztikai Központ épületét és megújult környezetét Várgesztesen.

Kemma.hu

A település központjában található épületet több mint száz évvel ezelőtt az Esterházyak építették. Először – fokozatosan bővített – iskolaként, később óvodaként funkcionált, majd használaton kívüli épület volt. A várgesztesiek számára mindig is különös jelentőséggel bírt ez a létesítmény.

– Turisztikai központból központi helyen fekszik Várgesztes. Nemcsak az Országos Kéktúra vezet keresztül a falun vagy a falut közvetlenül környező utakon, hanem négy egyéb turista út is van. Mindegyiknek az a célja, hogy a turisták, csoportok, családok megismerjék, megkedveljék a Vértest – emelte ki Rising Károlyné, a település polgármestere.

A kiüresedett épület megszépítésére egy pályázati lehetőség adódott, átépítésre. Így kezdődhetett meg egy korszerű, multifunkcionális ökoturisztikai központ létesítése. A Terület– és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően közel százötvenmillió forintos pályázati forrásából, a létesítmény környezete (a közterület járdafelújítása és a zöldfelület rekonstrukciója) pedig a Magyar Falu Program finanszírozásában újulhatott meg. Az épület egyik részében kiállító– és rendezvénytér, másik részében pedig családbarát pihenő– és kiszolgáló helyiségek, vizesblokkok, tárolók kaptak helyet.

A Keltike Ház átadója
Az ünnepélyes átadón részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, dr. Kancz Csaba főispán és Popovics György a vármegyei közgyűlés elnöke is. Az eseményen Kapás Zsófia, a Keltike Ház munkatársa ismertette a programot, amely Rising Károlyné polgármesteri köszöntőjével kezdődött. A beszédeket követően a Hertay terem előtt átvágták a nemzeti színű szalagot. Ezt követően Hálaadó szentmisét tartottak a Római Katolikus Templomban a Munkácsy-díjas grafikusművész Hertay Mária adományozó tiszteletére. A települést meghatározó hétszáz éves Gesztesi várban a falomlást bezárás követte, majd hazai forrásból megkezdődött a feltárás, jelenleg az állagmegóvás első ütemének munkálata folyik.

A Keltike Ház Vértes terme az erdő bemutatására, ismeretanyag bővítésre ad majd alkalmat. Az interaktív kiállítótér berendezése még folyamatban van, a látványtervek azonban már elkészültek.

– Az épületre, a környezetére lehetett pályázni. A berendezésre negyven széket, néhány asztalt, a technikai eszközök egy részét meg tudtuk oldani, de nagyon kevés forrás állt erre rendelkezésünkre. Ez egy átmeneti állapot. Nagyon bízunk abban, hogy a romokból felépített Keltike Ház rendbetétele mellett rövid időn belül sikerül annyi forrást összeszedni, hogy elkészüljön. Felajánlások várgesztesi vállalkozóktól, helyiektől vannak. Ha a jó alapanyagot meg tudják venni, akkor szakszerűen, biztonságosan fel tudják építeni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában