Elvezetés máshogy

2023.10.28. 13:09

Innováció Tatán: esőkertekkel védekeznek a csapadékvíz ellen +fotók

Jó egy éve adták át az Újhegy bölcsődéjét, aminek kapcsán az utat is felújították. A hely adottságai miatt a csapadékvíz-elvezetését most egy innovatív módszerrel oldották meg.

Goletz-DeáK Viktória

Az esőkertek hatékonyságáról és módszeréről tartottak előadásokat Tatán, az Újhegyi bölcsődében, a Nádas utcában. A helyszín nem véletlen, hiszen az intézmény előtti utcában alakították ki a városban ezzel a módszerrel a csapadékvíz elvezetőket. Rigó Balázs, Tata alpolgármestere a helyszínen elmondta, hogy a város a 86 jelentkező közül azon 14 sikeresen pályázó települési önkormányzat között van, amelyek támogatást nyertek a Belügyminisztérium által koordinált klímaalkalmazkodást és természetes vízmegtartást ösztönző programon.

– A pályázaton közel 3 millió forint támogatást nyertünk el, összességében a projekt mintegy 15 millió forintból valósult meg. A pályázat lényege az volt, hogy esőkerteket alakítsunk ki a Nádas utca területén. Erre részben azért volt szükség, mert amikor az újhegyi bölcsőde megépítéséhez kapcsolódóan új útfelület is létesült, akkor ezzel együtt a csapadékvíz-elvezetést is meg kellett oldani, azonban a helyszínen nem volt megfelelő befogadó a csapadékvíznek, így alternatív megoldásban kellett gondolkodnunk. Ennek innovatív megoldása az esővízkertek kialakítása – magyarázta az alpolgármester.

Rigó Balázs kiemelte, hogy az esőkertekkel a villámárvizeket is meg lehet akadályozni, mivel nagyobb mennyiségű víz megkötésére képesek. Hozzátette, hogy szeretnék ösztönözni a tataiakat, hogy a kertjeikben hasonló megoldásokkal hasznosítsák a csapadékvizet.

Természetes szűrő

Az előadáson a város főkertésze, Csicsai Frigyes elmondta, hogy az esőkertek homokkal kevert talaja természetes szűrőként működik. Így az útról lefolyó, esetleges káros anyagokat is megszűri, melyeket az esőkertekben élő gombák és baktériumok lebontanak. Ezt a hagyományos csatornáknál egy drága eljárással lehet csak megoldani. 
– Az esőkertekbe általában lágy és fásszárú növények is kerülnek, a Nádas utcában azonban a szűkebb közterületi rész és az erőteljes közművesítés miatt lágyszárúakat és törpecserjéket ültetnek – tette hozzá a főkertész.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában