Kiállítás

2023.08.10. 15:00

Stróbel Árpádra emlékezik a tatai múzeum (fotók)

Stróbel Árpád helytörténeti kutató születésének száztizedik évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Tatai Várban.

Kemma.hu

A Strobel Árpád tiszteletére nyílt emlékkiállítás a Tatai várban várja az érdeklődőket

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Mint arról korábban beszámoltunk, Strobel Árpád születésének 110. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a tatai várban.

A munkásságot bemutató gyűjteményes kiállítás megnyitóját megelőző napon a Tatai Helytörténeti Egyesület szervezésében szűk körű megemlékezést tartottak a Környei úti temetőben, ahol Rigó Balázs alpolgármester osztotta meg gondolatait, Kis Tiborné, a Tatai Helytörténeti Egyesület elnöke pedig felelevenítette az életút kiemelkedő állomásait.

A Lovagteremben tartott megnyitón Michl József, Tata város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd a leszármazottak részéről Altmann Péter elevenítette fel nagypapája, Strobel Árpád emlékét. A tárlatot dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója nyitotta meg. A művészeti összeállításban verssel Szűcs József, fagotton Nagy Luca Sára, valamint zongorán Orbán Gábor közreműködött.

– Ez egy felejthetetlen élmény. Nagyon örülünk neki, hogy ennyi idő után is emlékeznek az édesapámra. Elsősorban a tollrajzait láthatjuk, továbbá dokumentumokat a régi iskolaéveiről, munkahelyeiről és katonaigazolványt. Annyira őrizte ezeket, hogy még külön katalógust is vezetett. Én pedig őrzöm tovább ezeket az emlékeket – emelte ki Altmanné Stróbel Zsuzsa, Stróbel Árpád lánya.

Altmann Péter sokat kutatott nagypapája munkássága után, beszédét az alábbi mondattal zárta:

– Ugyan a rajztudásomat nem neki köszönhetem, de az anyukámat tőle kaptam és ő a legfontosabb nekem.

A gyűjteményes kiállításnak egy hónapig a Kuny Domokos Múzeum Vármúzeuma ad otthont.

Stróbel Árpád alkotásai
Még aktív éveiben nekikezdett annak a munkának, amely kapcsán megelevenedtek a tatai utcák, épületek, a város élete, hangulata mind a grafikákon, tollrajzokon, fotókon és írásaiban. Nyugdíjba vonulása után még aktívabban foglalkozott helytörténettel. Írásaival könyvekben, újságokban, folyóiratokban, katalógusokban találkozhatunk, saját könyvei is megjelentek, továbbá több alkalommal részesült elismerésben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában