Bánhidai Alkotó Házban

2023.08.05. 11:31

Mélyen szaltó gombolatokkal nyílt meg Faludi Ádám kiállítása Tatabányán

Lendkerekes idő címmel nyílt meg Faludi Ádám kiállítása Bánhidai Alkotó Házban. A Tatabányán élő József Attila- és Márai Sándor-díja költő, író, képzőművész a Beteg Szamár Galériában kiállított műveivel időutazásra invitálta a látogatókat. 

Kemma.hu

Faludi Ádám (jobbra) a kiállítás megnyitón a Gombolatok között

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Kakuk Tamás, a Tatabánya Alkotó Művészeiért Alapítvány elnöke vezette fel Faludi Ádám nyitóbeszédét. Elmondta, hogy képzőművészként ismerte meg korábban az alkotót.

Faludi bevezetőként elmondta, hogy 1970-től volt lehetősége kiállításokat nyisson meg a város különböző pontján. Mélyen szaltó gondolatokkal – fogalmazott. Pont úgy, ahogy most saját alkotásait is szeretné a megjelentek figyelmébe ajánlani.

A kezében egy gyerekkori emlék volt: a lendkerekes tűzoltóautó egy darabja. 

Minden is volt

Faludi Ádám Freisinger Edeként született 1951-ben. Volt híradásipari technikus, lakatos, műszerész, távirat-kézbesítő, terményszárító, újságíró, alkalmi munkás. Leghosszabb ideig pedagógus. A Faludi nevet keresztapjától, Ladányi Mihálytól kapja, aki azt mondta neki: Freisingerként nem lehet költő Magyarországon. 

A megnyílt kiállítása szeptember 1-jéig tekinthető meg rendezvényei alkalmával, illetve előzetes egyeztetéssel az alkotó ház facebook oldalán.

A kiállítás egyik meghatározó alkotása az a hármas oltárképhez hasonító montázs, amelyen kétforintos képeket helyezett el. A hatvanas években a trafikokban lehetett venni ezeket. Híres embereket ábrázoltak, amelyeket egy-egy újságból másoltak ki, sokszorosítottak, s értékesítették két forintért. Nagyon sok került hozzá, mert barátai is többet adtak át neki, ez adta az ötletet a nagy képek elkészítéséhez. 

Kék keretben díszeleg a Madárköltöztető integető kendőt helyettesítő, a korabeli „fecskeként” elhíresült nadrág, vagy egy fotó a Varrnyőről, a Szabad Európa Rádió, vagy az ajtófélfán függő hatalmas láncok, amelyek a Bodakajtor-Felsőszentiván éji álmot hozzák elénk, s megannyi Gombolat, s Szabócsiga. Faludi Ádám elmondta, hogy nagyapja szabómester volt, és rengetek gomb került a birtokába. Ezek ihlették a Gombolatokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában