Bábolnai Ménes

2023.08.04. 13:17

Bábolnán járt, megcsodálta a ménest dr. Koncz Zsófia államtitkár

A Bábolna Város Önkormányzata nagyot mert álmodni – olvasható Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő hivatalos közösségi oldalán. Az energiaközösségek létrehozására egy korábbi pályázaton támogatást kért, és kapott.

Kemma.hu

A lakosság, a gazdasági szereplők, a Ménesbirtok és az önkormányzat energiaközössége azzal a céllal jött létre, hogy a helyben, saját maguk által termelt zöldenergia belső elosztásával optimalizálják a költségeiket. Még korábban, a metángázos kiserőművel, amelyet TOP-os támogatással valósított meg az önkormányzat, és több közintézmény fűtését biztosítvaa már érezhető, és a számlákon is szemmel látható megtakarítást hozott.

Czunyiné dr. Bertalan Judit hozzátette, hogy nem is említve a háborús rezsiválságot, amely így kevésbé érintette az önkormányzatot. Tudatosság, stratégia és az előre gondolkodás. Ez jellemzi a bábolnai energiaközösséget.

A bábolnai ménes nemzeti érték

Bábolnáról szinte mindenkinek rögtön a Nemzeti Ménesbirtok jut az eszébe és az őshonos bábolnai arab lófajta. Nem is csoda, hiszen a ménes lovai világszínvonalú tenyészértéket képviselnek.
A Ménesudvar területén lévő épületegyüttes a nemzeti kulturális örökség részét képezi, ide tartozik az ország egyik legszebb lovardája, a kocsi- és a lovasmúzeum. Itt található az ország legidősebb akácfája is, amely háromszáztíz esztendős. 

Dr. Koncz Zsófia államtitkár, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese Bábolnára érkezett, hogy tájékozódjon a tapasztalatokról, és tekintve, hogy ez egy viszonylag új terület a magyar energiapiacon, a szabályozási kérdésekben segítséget nyújtson. Természetesen egy átfogó vezetést is tartottak, hogy az államtitkár megismerhesse a múzeum és a ménes történetét is. Majd Czunyiné dr. Bertalan Judittal a lenyűgöző hangulatú fedeles lovardában lovagoltak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában