Kutatások

2023.08.28. 14:28

A második világháborúban Magyarország felett is bevetett vadászgépek motorjainak gyártóshelyén is járt a hadtörténész

Nemrég érkezett ugyanis haza Amerikából B. Stenge Csaba hadtörténész, Tatabánya Megyei Jogú Város Leváltárának igazgatója. Egy hónapon át végzett kutatásokat, s több érdekességre bukkant.

Kemma.hu

Különleges helyszíneken járt B. Stenge Csaba

Forrás: Facebook/B. Ste

B. Stenge Csaba hadtörténész, Tatabánya Megyei Jogú Város Leváltárának igazgatója egy legendás ipartörténeti helyszínen is járt – olvasható hivatalos Facebook-oldalán.

A Packard Automotive Plant Detroit keleti oldalán épült fel 1903-1911 között 16 hektáron, 35 000 négyzetméteren. Fénykorában 40 ezren dolgoztak a hatalmas épületkomplexumban. Itt alkalmaztak először vasbetont az Egyesült Államokban nagyméretű (autó)iparcsarnokban. Több mint fél évszázadig gyártották itt a Packard, majd Studebaker-Packard autókat, a második világháborúban pedig itt készültek az 1944-45-ben Magyarország felett is bevetett P-51 Mustang vadászok Packard Merlin motorjai (a Rolls-Royce Merlin licencváltozata). Már régebbóta üresen áll és tavaly megkezdték a komplexum részleges elbontását is olvasható a bejegyzésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában