Húsvétra hangolódás

2023.04.07. 08:39

Szinte roskadozik a hímesektől a környei tojásfa

Hatodik alkalommal várta április elején a környei német nemzetiségi önkormányzat és a művelődési ház húsvéti kézműveskedésre az apróságokat, szüleiket, nagyszüleiket. Az idén már másodszor díszítették fel a falu tojásfáját.

Kemma.hu

Tekintélyes mennyiségű hímes tojás ékesíti a falu tojásfáját

Forrás: kornye.hu

A húsvéti ünnepi asztalok, ablakok a szorgos kezeknek, a Nő Klub tagjainak és a nemzetiségi önkormányzatnak és lelkes segítőjének, Wéber Erzsébetnek köszönhetően nem maradtak dísz nélkül: az aprócska és nagyobb lányok, fiúk, segítő anyukák, nagymamák és apukák sorra készítették a festett, ragasztott, tűzött, fűzött tojástartókat, nyuszikat, papír tavaszi asztali díszcsokrokat, gyöngyös és szalvétaképeket; természetesen egytől-egyig a húsvét jegyében - adta hírül a település honlapja, illetveközösségi oldalán.

Földesné Bálint Ilona Népi kézművesnél is díjtalanul gravírozhatták a színezett lúd- és tyúktojásokat a gyerekek, felnőttek, és falatozhattak a „Süssünk, főzzünk valamit!” Klub finomságaiból, amiket Barta Gizella, Szőgyényi Zoltánné, Csépke Cecília, Lóczi Kinga, Szilágyi Vanessza készített.

Idén tekintélyes mennyiségű hímes tojás ékesíti a falu tojásfáját. Érkeztek szépséges tojások a Nő Klubtól, Barta Sándorné pedig tetemes mennyiségű, pontosan 290 darab festett tojással gazdagította a fát. Gabriella gondolata épp egy éve született meg, akkortól készült; minden egyes ételhez felhasznált tojást kifújt, és azt sem titkolta, hogy szerinte némiképp nőtt az általa készített tojásos ételek száma. A technikáját egy év alatt olyan tökéletesre fejlesztette, hogy a piskótatésztához már külön tudja kifújni a fehérjét és a sárgáját.

A szervezők nagyon-nagyon köszönik Barta Sándornénak a gyönyörű, színes, változó mintázatú tojásokat, s mindenkinek, akik idén is részesei, segítői voltak hatodik húsvéti kézműveskedésnek.

A tojásfa további szépítése a környeiekre, az ideérkezőkre vár: bárki díszítheti egy-egy hímes tojással, dísszel, hogy színesedjen, szépüljön. Az időjárást álló hímes tojásokat, díszeket a szervezők a Húsvét elmúltával természetesen továbbra is gondosan őrzik majd, hogy évről-évre mind gazdagabb legyen a falu tojásfája.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában