Tervek

2022.08.27. 19:59

A tatabányai polgárőrök elnökének célja a legjobb egyesület létrehozása

Augusztusban új elnököt választott az idén harminc éves Tatabányai Polgárőrség Önvédelmi Egyesület: az őrök élére Molnár Zoltánt választották. A tekintélyes múlttal rendelkező rendőr és polgárőr máris számos tervvel néz a jövőbe, új tagokat is toboroznak.

Raffael Veronika

Forrás: Beküldött

Az egyesület kerek születésnapján tisztújítást tartottak a tatabányai polgárőrök: az elnöki tisztségről leköszönő Zsombók Lászlót az egyesület tagjai tiszteletbeli elnöknek választották meg, a tisztségét azóta a több mint harminc éve hivatásos rendőrként szolgáló Molnár Zoltán tölti be. Az új elnök elárulta: 2010 óta foglalkozik a polgárőri hivatással.

– 1991. február elseje óta rendőr vagyok, a közrend és a közbiztonság fenntartása az életem. Úgy gondoltam, rendőrként egy civil szervezet vezetése számomra ideális, ezért vállaltam a kitüntető pozíciót. Szeretném, hogy a tatabányaiak biztonságban érezzék magukat, ezért a rendőrséggel karöltve – akik nélkül mi, polgárőrök nem tudnánk működni – valamint az önkormányzattal együttműködve élhető várossá tegyük Tatabányát – árulta el. 

– Ez előtt a sümegi egyesületnek voltam az elnöke, ami akkoriban a gyakorlatban nem működött. Büszkeség azonban, hogy három év alatt sikerült belőle az ország harmadik legjobb polgárőr egyesületét kialakítani. 2014-ben az országban elsőként 14 vizsgáztatott lóval létrehoztuk a saját lovas tagozatunkat, majd három évvel később szintén egyedülálló módon megalakítottuk a kutyás tagozatot is. Jelenleg a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Kutyás Szolgálati Alosztályának szolgálati parancsnoka is vagyok. Az álmom, hogy megyei jogú városként Tatabányának legyen a legjobb polgárőr egyesülete – fedte fel jövőbeli terveit.

A rendőr és a polgárőr küldetése hasonló, gyakorlatban végzett munkája azonban különbözik. Az elnök a testvérszakmák hasonlóságáról és különbözőségeiről is mesélt.

– A rendőrök törvény adta joguknál fogva intézkednek, míg a polgárőrök megfigyelnek, jeleznek és részt vesznek. Utóbbi csoporthoz tartozók nem hivatásos személyek, önkéntes szolgálattal járulnak hozzá a közbiztonsághoz, közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek. Intézkedési jogkörük nincs, viszont elengedhetetlen fontossággal bír a jelenlétük a szakterületen – részletezte Molnár Zoltán.

A cél tehát nem kisebb, mint Komárom-Esztergom megye központjában is egy jól működő, hatékony egyesületet kialakítani, melyhez az elnök rögtön az elhivatott civilek segítségét kéri. Habár nem régóta tölti be elnöki tisztségét, Molnár Zoltán máris bővíteni szeretné a várost szolgáló őrök számát.

– Az egyesület jelenleg 58 taggal rendelkezik, azonban mindent bevetünk ahhoz, hogy további polgárőröket tudjunk toborozni, akik a közrend és a közbiztonság fenntartásában segíthetnek. Újult erővel és fiatalos lendülettel szeretnénk az előttünk lévő feladatoknak nekivágni, így a 18. életévét betöltött és még a századikat nem betöltött elhivatott önkéntes jelentkezőket várunk, minden korosztályból. Széles tevékenységi körben dolgozunk, mindenkire szükség van. Amit cserébe nyújtani tudunk a megbecsülés mellett, az az ingyenes oktatás a közrendre, a közbiztonságra és az önvédelemre vonatkozó tanulmányok formájában. Sportolásra is lesz majd lehetőség, kutyakiképzésben és lovaglásban is tudunk tapasztalatokat nyújtani. Az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatának elnökhelyettese is vagyok, így ezen a területen is terveim vannak. Jelenleg Tatabányán hét érvényes vizsgával rendelkező kutyás polgárőr van, lovas polgárőr még nincs, ide szintén keressük a vállalkozó szelleműeket – összegezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában