Lóárverés

2022.08.27. 15:28

A jövő versenylovaira lehetett licitálni Dióspusztán

Nyílt napot tartott a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok szombaton délelőtt a Tatához közeli dióspusztai angol telivér ménesben.

W. Zs./kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Vasadi Zoltan Istvan

Sokan érkeztek Dióspusztára augusztus 27-én a nap fő látványosságára, amikor hét körön keresztül  vezették fel a yearlingeket, vagyis a fiatal, zömmel másfél éves csikókat. Lehetett licitálni a patásokra, de kibérlésükre is mód nyílt a nap során.

A dióspusztai ménest Jaross Sándor alapította 1912-ben. Jaross Sándor a lóversenyzés körében elsősorban arról volt híres, hogy nagy összegű fogadásaival félelmetes ellenfele volt a könyveseknek, a bukmékereknek, ám egy nagy adóssága miatt kénytelen volt eladni lesvári ménesét, amelyet tőle báró Springer Gusztáv vásárolt meg, és a magyar telivértenyésztés meghatározó ménesévé emelte. A dióspusztai ménes számos remek versenylovat adott a világnak.

A Dióspusztai Ménes
Fotós: Vasadi Zoltan Istvan / Forrás: 24 Óra

1947 őszén államosították a ménest, először a Honvédség, majd a Földművelésügyi Minisztérium vette át a vezetést, később, 1954-ben került a ménes élére a fiatal, tehetséges agrármérnök, Ludván Lóránt, aki a Gödöllői Egyetem elvégzése után az Állattenyésztési Kutató Intézetben gyarapította tudását, majd a Gyöngyösi Méntelepen szerzett gyakorlatot.

A Dióspusztai Ménes ma - Dióspuszta a hazai angol telivér tenyésztés utolsó bástyája, a kistenyésztők támogatásában és a hazai tenyésztési irányok kitűzésében meghatározó jelentőségű. A területen 64 bokszos istálló áll a tenyészkancák rendelkezésére, amelyet kiegészít egy 4 bokszos karantén istálló, valamint egy 36 bokszos istállósor pihenő és fedeztetésre érkező lovak számára. A ménistállóban 8 bokszban helyezhetők el a fedezőmének. A ménesben összesen 6 futóistálló található, melyek a csikónevelést szolgálják.

A tataremeteségi, volt Esterházy ménest is Dióspusztához csatolták, és ide helyezték Kerteskőről a ménes főállattenyésztőjeként Bartha Miklóst, a sportlovak tenyésztésében már nemzetközi sikereket elért rádiházi ménes volt tulajdonosát. Dr. Bartha László állatorvos segítségével a nehezen vemhesülő kancák termékenyítésében kitűnő eredményeket értek el. A ménesbirtok szakszerű működésében ekkor még biztos támaszt jelentett Varga György ménesmester, aki alapos gyakorlati tudásával, rendkívül kulturált viselkedésével irányította a ménesi munkát.

Lólicit a Dióspusztai Ménesben
Fotós: Vasadi Zoltan Istvan / Forrás: 24 Óra

Az elmúlt évek tenyésztésének eredményességét bizonyítja, hogy 2015-ben Megkapó nevű kancánk a Derby 2. helyezése és a Kancadíj megnyerése után a legeredményesebb magyar tenyésztésű ló lett. 2016-ban pedig My Luck a Nemzeti Díjban, a Kovács Mihály Emlékversenyben és a Magyar St. Legerben elért győzelmei alapján az Év Lova címet kapta. 2018-ban Esti Fény nyerte a Magyar Derbyt, így 24 év szünet után ismét dióspusztai győztesnek örülhetettük, majd pedig a Kincsem Díj és a Magyar St. Leger megnyerése után az Év Lova címet is megszerezte, írja a babolnamenes.hu.

A szombati nyílt napon azt is megtudtuk, hogy az idén a tenyésztő ménes nem adott nevet a lovaknak, úgy gondolták, plusz motivációt jelent a leendő tulajdonosnak a névválasztás. A lovak kikiáltási ára másfél millió forint volt áfa nélkül, 50 ezres licitlépcsővel. A cél, miként a konferanszié is fogalmazott, hogy a csikók kiváló versenylóvá váljanak a későbbiekben és ezzel is öregbíteni tudják a ménesbirtok hírnevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában