Hagyományőrzés

2022.08.28. 10:29

6 együttes mutatkozott be a várgesztesi hagyományőrző rendezvényen (fotók)

Gyönyörű viseletekben érkeztek a hagyományőrző csoportok a faluházba. A Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Német Kultúregyesület programján megemlékeztek a dalkör évfordulójáról is. Tavaly ünnepelték volna a harmincadik születésnapot, de a járvány miatt nem tudták megszervezni.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

Pillmann József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke az esemény előtt elmondta: a találkozót korábban a falu legnagyobb ünnepén, a Csengőnapon szervezték meg, majd később különvált a két alkalom. A program célja, hogy vendégül lássák azokat a csoportokat, akikkel kiváló a kapcsolatuk, s akiknél gyakran vendégszerepelnek. Egyben az idén már harmincegy éves gesztesi dalkört is köszöntik ezen a napon. 

Az elnök elmondta azt is, hogy a dalkör legidősebb tagja hetvenévesnél is idősebb, ám a legifjabbak sem sokkal fiatalabbak. Sajnos nagyon nehéz az énekegyüttesbe fiatalokat csábítani. Az utánpótlás tekintetében jobb helyzetben vannak a táncosok. Iskolában is van táncoktatás, s amint lehet, bevonják a tehetségeseket a felnőtt csoportba. 

– Alapító tagja voltam a dalkörnek – mesélte Pillmann József. – Számtalan szép emlék kötődik a csoporthoz. Többször jártunk Németországban, Ausztriában, s hazánk területén is már több neves rendezvényen működtünk közre. 

Hat együttest láttak vendégül. Etyek mellett Nyergesújfaluról, Szárról érkezett kórus, s a szomszéd településről, Vértessomlóról. A Német Kultúregyesület dalköre mellett a tánccsoport is közreműködött, majd a Schwowischi Buam zenekar játszott éjfélig. 

Harminc év számokban
A Német Kultúregyesület vezetője, Hartdégen Sándorné a fellépés előtt kérdésünkre elmondta: a nemzetiségi dalkör működésének három évtizede alatt hatszázharminchét fellépésük volt. Nyolcvannégy saját rendezvényt bonyolítottak le, ahová minimum négy csoportot hívtak más településről is, az háromszáznál is több együttest jelent, több ezer résztvevővel. Tucatnyi alkalommal voltak külföldön, és tizenöt külhoni együttest láttak vendégül Várgesztesen. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában