Történelem

2021.11.04. 15:30

Két temetése volt, de a szíve azóta sincs meg

Különleges élményben lehetett részük azoknak, akik ellátogattak az oroszlányi Rákóczi Szövetség újabb előadására, amely II. Rákóczi Ferenc utolsó útjáról szólt.

W. Zs.

Különleges élményben lehetett részük azoknak, akik ellátogattak az oroszlányi Rákóczi Szövetség újabb előadására, amely II. Rákóczi Ferenc utolsó útjáról szólt.

Forrás: Mányoki Ádám festménye (1712)

II. Rákóczi Ferenc utolsó útja címmel tartott előadást az oroszlányi Rákóczi Szövetség nemrégiben. Az eseményen Árva Ferenc földrajz-történelem szakos tanár tartott vetítettképes előadást a vezérlő fejedelem hazatérésének és újratemetésének 115. évfordulója tiszteletére a Kölcsey-központ kiállítótermében.

A prezentáció a gyászos nappal, Rákóczi halálának napjával – 1735. április 8. – kezdődött, majd elemezte első temetését. A fejedelemnek a végrendelete alapján az volt a kérése, hogy édesanyja mellé temessék Konstantinápolyban, a Szent Benedek jezsuita templomba. Szívét pedig a Párizs melletti Grosbois kamalduli szerzeteseknek küldjék el.

A kamalduliak a XVIII. század második felében elfogytak, a kolostor magántulajdonba került, majd kifosztották. A francia forradalom zűrzavaros napjaiban a bebalzsamozott szív örökre eltűnt. A szívet azóta is kutatják, német és magyar történészek (például Köpeczi Béla) is, de hiába. A hamvak hazahozatalának gondolata már a reformkorban megjelent, politikai okokból azonban az 1870-es évekig nem kerülhetett szóba.

Az újratemetés helyszíneként végül Kassát választották, hiszen a kuruc mozgalom központja, Rákóczi kedvelt városa volt, ráadásul itt nyugodott édesapja, I. Rákóczi Ferenc és nagyanyja Báthori Zsófia. Szerte az országban, különösen a Rákóczi-kultuszhoz kötődő településeken emlékmáglyák, úgynevezett Rákóczi-tüzek gyúltak. Október 29-én reggelre ért a különvonat a Felvidékre. A temetést még aznap megtartották a kassai dómban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában