Büntetés

2024.04.18. 15:54

Ítélet született a mozdonyvezető ügyében, aki kisiklatta a vonatot Tatabányánál +videó

A vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és különösen nagy kárt okozó közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétsége ügyében a Tatabányai Járásbíróság elsőfokú ítéletet hozott azzal a mozdonyvezetővel szemben, akinek figyelmetlensége miatt kisiklott a vonatszerelvény.

Kemma.hu

Az ügyészség indítványára a bíróság a kisiklott vonat vezetőjét 1 év 6 hó, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházbüntetésre és 3 év vasúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet jogerős, azt az ügyész és elkövető is tudomásul vette.

kisiklott vonat tatabánya tata között
A vonat Budapestről tartott Sopron irányába az 1-es számú vasúti vonalon, amikor kisiklott
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A vádirat szerint a mozdonyvezető 2021. február 1-jén Budapestről Sopron irányába  vezetett egy vonatszerelvényt az 1-es számú vasúti vonalon. A Tatabánya és Tata vasútállomások között elrendelt vágányzár miatt 40 kilométer/óra sebességkorlátozás volt érvényben.

Túl gyorsan ment, majd fékezett, ezért kisiklott

A férfi a vonatszerelvénnyel 12 óra 1 perckor hagyta el Tatabánya vasútállomást, amely után azonban a sebességkorlátozás ellenére 90 km/óra sebességre gyorsított. Amikor elérte a 90 kilométer/óra sebességet, észlelte a kijárati jelző utasítását, ezért gyorsfékezést alkalmazott. A vonatszerelvény ekkor siklott ki.

A baleset közben egy utas kizuhant az üléséből, emiatt nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A vasúti baleset miatt ráadásul a kisiklott személykocsiban és a vontató mozdonyban 67 millió 100 ezer forint, a vasúti sínpályában 57 millió 523 ezer 123 forint kár keletkezett.

kisiklott vonat tatabánya tata között
A kisiklott személykocsiban és a vontató mozdonyban 67 milliós, a sínpályában 57,5 milliós kár keletkezett
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A baleset miatt 498 vonat mindösszesen 2160 perc elsődleges, míg 291 vonat összesen 1081 perc másodlagos késést szenvedett. A vasúti forgalom a jobb vágányon 2021. február 2-án 3 óra 30 perckor, míg a bal vágányon 5 órakor sebességkorlátozásokkal indult meg, mely korlátozások csak 2021. február 18-án 7 óra 30 perckor szűntek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában