Letartóztatva

2024.03.01. 12:35

Egy ház árát lopták el egyetlen hívással a banki csalók, többeket kifosztottak

Kilenctagú banda bukott le Zala vármegyében csalás miatt. A banki csalók egy pénzintézet nevében kebelezték be áldozataikat, ezzel több tízmilliókat lenyúlva.

Kemma.hu

Mobilalkalmazással trükköző banda ellen folyik eljárás Zala vármegyében. A kilenctagú brigád között egy oroszlányi férfi is szerepel, akit már le is tartóztattak. A banki csalók a bank nevében csaknem 30 millió forintot loptak el egy zalai férfitól. A „csapatnak” nem csak egy, több áldozata is volt, akiktől szintén milliókat zsebeltek be – tudatta a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője az MTI-vel.

A kilenctagú banda több embert is átvert a bank nevében banki csalók
A banki csalók trükkje egyszerű volt, tízmilliókat zsebeltek be módszerükkel
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A bank nevében csapták be áldozataikat

Jánky Judit ismertetése szerint egy zalaegerszegi férfit tavaly augusztusban egy magát banki alkalmazottnak kiadó nő azzal hívta fel, hogy a bankszámlájával kapcsolatosan adathalászat gyanúja merült fel. Az ügyintézőként bejelentkező nő a telefont egy férfinak adta át, aki arra vette rá a sértettet, hogy a számítógépére telepítsen egy programot, majd engedélyezze a távoli hozzáférést a gépéhez.

Miután az áldozat ezt megtette – abban a hiszemben, hogy azzal megakadályozza a bankszámlájához történő jogosulatlan hozzáférést – a csalók a számlájáról nyolc ember, illetve cég nevére összesen több mint 29 millió forintot utaltak át. Mindezen felül még külföldi weboldalakon több mint félmillió forint értékben vásároltak is különböző árukat.

A nyomozás során csütörtökön egy hevesi és egy oroszlányi férfit vettek őrizetbe a rendőrök. Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntette miatt folyik ellenük eljárás. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség indítványozta letartóztatásukat a bűnismétlés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyére való tekintettel.

Jánky Judit közölte azt is: a zalaegerszegi férfit megkárosító ügyben − a most elfogott két emberrel együtt ‾ eddig összesen kilenc gyanúsítottat hallgattak ki, akik közül ketten azóta már letartóztatásban vannak. A bűnbanda tagjai ellen további három, hasonló módszerrel elkövetett, több millió forint kárt okozó bűncselekmény miatt is nyomozás folyik, ezért ezeket egyesítették a zalaegerszegi esettel.

Vishing: telefonon kopogtatnak be a banki csalók

A fenti eset a vishing csalások típusába tartozik, ahogy azt a Kiberpajzs is írja. A közelmúltban Gombos István rendőr őrnagy, a Komárom-Esztergom vármegyei Rendőr- bűnügyi osztály és bűnmegelőzési alosztály megbízott vezetője a vishingről, vagyis a telefonos csalásokról, valamint az egyéb visszaélésekről beszélt nekünk podcast-adásunkban.

Mint a példa is mutatja,  egyre gyakoribbak a vishing-trükkök, mint amikor magukat banki alkalmazottnak kiadó csalók szerzik meg a jóhiszemű emberek adatait és így pénzét. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában