Gazdaság

2015.07.30. 11:02

Kevés a szakember a vendéglátóiparban

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke, Gál Pál Zoltán az M1-nek adott interjújában elmondta, szakemberhiánnyal küzd a turisztikai és vendéglátó-ágazat, a nyugat-európai munkaadók kedvezőbb feltételeket kínálnak, ezért külföldre mennek dolgozni a munkavállalók.

Zs.K.

A munkaerő-elvándorlás már a válság előtt megkezdődött, hazánkban az ágazat jövedelmezősége relatíve alacsony az adóterhek miatt. A nyugat-európai országokban a vendéglátás és az idegenforgalom áfája kedvezményes adókulcs alá tartozik. Hazánkba egyre több külföldi turista érkezik, idén májusban például a vendégek száma 4,1 százalékkal nőtt.

Kétségtelen, hogy ők főképp az olcsóságunk miatt jönnek ide, ahogy az is, hogy például az osztrákok száz eurója minden évben jóval többet ér Magyarországon. Jó szezonra számít a turisztikai és vendéglátó-ágazat, a belföldi vendégek száma 7,4, az általuk eltöltött éjszakáké pedig 6,1 százalékkal nőtt, tehát a magyar makroadatok javultak, a kapacitások jelentősen bővültek. A munkaadói szövetség elnöke továbbá elmondta, hogy a falusi turizmusban, ahol elsősorban családi vállalkozások dolgoznak, őket mentesíteni kellene az online pénztárgépek használata alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!