Gazdaság

2015.11.29. 16:36

Így lesz ütős az életrajzod

Bár több munkával jár egy egyéni, ütős, és az adott pozícióra szabott életrajzot összehozni, megéri, mert a sablonos önéletrajzok általában a HR-es szemetesében végzik, és hiába várod, hogy állásinterjúra hívjanak.

V.E.

Ahhoz, hogy karrier céljainknak megfelelő álláshoz jussunk, az első lépés a jól felépített és megírt önéletrajz. Bár szerencsére ma már egyre többen célirányosan az adott állásra szabott önéletrajzot adnak be, még mindig sokan vannak,akiknek fogalmuk sincs, mitől lesz ütős egy önéletrajz.


   
A HR-esek az alábbiakat nézi meg az önéletrajzunkban:  lehetőleg legyen átlátható és tagolt, legyenek benne azok a szavak, amik a hirdetésben is szerepelnek. Természetesen fontosak a személyes adatok ( pl. az elérhetőség, a születési adatok,cím), de ne ez domináljon. Elég lehet, ha a fénykép mellé, a nevünk alá feltüntetjük őket.
 
Ha  kért fényképet   az álláshirdetésben a cég, akkor mindenképpen tegyük bele, mert ez is szűrő lehet, hogy vajon figyelmesen olvastuk el a  hirdetést. A fotó lehetőleg  igazolványkép legyen, semmiképp se tegyünk az önéletrajzhoz nem illő fényképet ( pl. ami nyaraláson készült)
 
Az önéletrajz ne terjengős fogalmazás legyen, hanem vázlatszerű felsorolás, ami azért is lényeges, mert körülbelül 6 másodperc van a meggyőzére, egy  HR-es ugyanis ennél nem foglalkozik sokkal többet egy álláspályázattal.
  
Fontos az önéletrajz megírásakor, hogy tartalmazzon minden tanulmányi és munkatapasztalatot. Legyen tömör, lényegre törő, ugyanakkor tartalmazzon minden fontos információt
 
Lényeges a megfelelő forma is és elrendezés: a kiemelések például vezetik az olvasó szemét.  Az idegen szavakat kerülni kell.  Fizetési igényről csak akkor írjunk benne, ha az álláshirdetésben kifejezetten kérték.
 
Bár némi nyomozást igényel, érdemes kideríteni az illetékes  vezető elérhetőségét, ugyanis ha a központi e-mail címre küldjük az álláspályázatunkat, jó eséllyel nem fog eljutni a HR-eshez.

V.E

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!