Hírek

2006.01.03. 00:00

George Bush tudni akarja, ki telefonál

George Bush védelmébe vette a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos kémprogramját, amellyel – a hivatalos álláspont szerint – a terrorizmussal közvetlenül gyanúsítottak telefonjait és e-mailjeit figyelték. Az amerikai elnök a texasi San Antonióban beszélt erről, miután a helyi katonai kórházban Irakban megsebesült katonákat látogatott meg.

Cs. Cs.

„Ez egy korlátozott program, amelynek az a célja, hogy elejét vegye az Egyesült Államok elleni támadásoknak” – mondta az elnök. Arra válaszolva, hogy így a szabadságjogokat és a magánélethez való jogokat sértik meg, Bush azt felelte: „háborúban állunk. Ha valaki az al-Kaidától telefonál, tudni akarjuk, hogy miért”. Az elnök jogszerűnek és életbevágóan fontosnak nevezte ezt a titkos kémprogramot, és azt mondta, hogy kiszivárogtatása nagyon sokat ártott az amerikai nemzetnek. A New York Timesban a korábbi igazságügyi miniszter, John Ashcroft helyettese, James Comey jogtalannak, törvényellenesnek ítélte a kémprogramot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!