Botrányos vádak

2022.08.29. 12:39

A középiskolásoknak azt tanácsolják, hogy ne hívják a rendőrséget rasszista támadás esetén

Az oktatóvideóban azzal érvelnek, hogy a hatóság megjelenése ilyen esetekben "inkább fokozza, mint csökkenti" az erőszakot.

"ne – ismétlem, ne – hívd a rendőrséget" - részlet a videóból

Fotó: Shutterstock

"Ne legyél bámészkodó: 6 tipp hogyan reagálj a rasszista támadásokra" – ezzel a címmel készített oktató anyagot mutattak be a Denver South High School diákjainak, írja a Fox News. A YouTube-ra még 2017-ben feltöltött videóban javaslatokat gyűjtöttek össze arra az esetre, ha valaki szemtanúja egy ilyen támadásnak – adta közre a V4NA hírügynökség.

A felvételen elhangzó egyik tipp szerint jó, ha a szemtanú beszél az áldozattal. Emellett az is elhangzik tanácsként, hogy a szemtanú dokumentálja az esetet, és támogassa az áldozatot azzal, hogy mellette marad. A negyedik tanács azonban egészen megdöbbentő, ugyanis a videóban azt kérik, hogy ilyen támadás esetén "ne hívjuk a rendőrséget", mondván, hogy az “inkább fokozza, mint csökkenti” az erőszakot.

"Mivel a rendőröket arra képezték ki, hogy a színes bőrűeket, a nemileg nem konform embereket és a muszlimokat bűnözőnek tekintsék, gyakran úgy kezelik az áldozatokat, mint az erőszak elkövetőit. Tehát, ha az áldozat nem kérte, hogy hívd a rendőrséget, ne – ismétlem, ne – hívd a rendőrséget"

– hallható a videóban.

Több coloradoi rendvédelmi szövetség is rendkívül felháborodott az eseten, közülük öt szervezet levelet is írt az ügy kapcsán. 

Kifogásolják a videó tartalmát, mert a videóban elhangzottak növelik a bűnüldözésről alkotott negatív képet. Továbbá ártanak azoknak az erőfeszítéseknek, hogy bizalmi kapcsolatokat építsenek ki a különböző közösségekkel, beleértve az iskolákat és a diákokat.

A diákokat eltántorítani attól, hogy olyan helyzetekben, amelyekben nagy az erőszak valószínűsége, hívják a rendőrséget, és azt mondani nekik, hogy maguk oldják meg a helyzetet, felelőtlenség

– olvasható a levélben.

Azt sugallni, hogy a rendőrök arra vannak kiképezve, hogy a színes bőrűeket, a fogyatékkal élőket és az LMBTQ közösségek tagjait elkövetőként kezeljék, hamis és sértő

– írják a rendvédelmi szövetségek.

A Denveri Állami Iskolák (Denver Public Schools) szervezete az ügy kapcsán a Fox Newsnak azt mondta, hogy a videót "nem vizsgálták át teljes mértékben", mielőtt megmutatták volna a diákoknak, és a kerület "nem ért egyet" a videóban szereplő egyes javaslatokkal. 

A kerület szóvivője úgy fogalmazott, hogy a videót a címe és a témája miatt választották, ugyanakkor azt senki sem nézte meg, mielőtt a diákoknak bemutatták volna. Emellett hangsúlyozta, hogy az iskola álláspontja szerint a diákoknak kapcsolatba kell lépniük a rendőrséggel, ha erőszakos incidens szemtanúi.

Az érintett intézmény igazgatója, Rachel Goss az esetről azt mondta: a videó célja az volt, hogy "erőt adjon azoknak, akik tanúi lehetnek az ilyen típusú támadásoknak, nem pedig az, hogy bármilyen negatív hatással legyen a denveri állami iskolák és a denveri rendőrség közötti régóta fennálló kapcsolatra".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!