Tippek-trükkök

2022.08.29. 14:47

Van élet a Google-on túl? Így törölhetjük végleg, adatvesztés nélkül

Bár szinte lehetetlennek tűnik elhagyni a Google-t, mert naponta használjuk szolgáltatásait, az óriásvállalat meglepően kivitelezhetővé tette a szakítást.

Forrás: Shutterstock

Törölhetünk mindent, ami csak a Google-fiókhoz kapcsolódik, vagy törölhetünk belőle egyes szolgáltatásokat, például a Gmailt vagy a Google Drive-ot, és érintetlenül hagyhatjuk a többit. (Törlési szándék nélkül is előfordulhat, hogy az adatainkat, képeinket mégsem a Google-en, hanem a saját számítógépünkön akarjuk tárolni.)

Akad pár dolog, amit figyelembe kell venni a Google-fiók törlése előtt.

Ha töröljük a fiókot, örökre elveszítjük a hozzáférést a fiókhoz kapcsolódó alkalmazásokhoz, előfizetésekhez, szolgáltatásokhoz és adatokhoz:

Elveszítjük a hozzáférést a Google szolgáltatásaihoz, például a Drive-ban, a Gmailben, a YouTube-on, a Google Névjegyekben és a Google Fotókban mentett adatokhoz; az online előzményekhez, beleértve a Google Térkép utazási előzményeit, a Google keresési előzményeit és a YouTube megtekintési előzményeit.

Nem tudjuk majd visszaállítani a harmadik felek webhelyein létrehozott fiókokat a Google-fiókunkkal. Aki Android okostelefont használ, elveszíti hozzáférését a Play Áruházhoz. A Google fiók nélkül nem lehet hatékonyan használni Chromebookot: használhatunk ugyan vendégfiókot, de az minden fájlt, cookie-t, webhelyadatot és böngészési tevékenységet töröl, miután kijelentkezünk a munkamenetből.

A jelenlegi Google-felhasználónevünk örökre elvész, nem lehet majd újra létrehozni Google-fiókot ugyanazzal a felhasználónévvel.

Mégis belevágunk? Kezdhetjük!

Tehát aki valóban készen áll arra, hogy búcsút mondjon a Google-nak, elveszíti a a fiókhoz tartozó összes adatát. Szerencsére a Google lehetővé teszi fiókadatokban található összes adat letöltését. Ezek megszerzéséhez – törlés előtt! – szerezzük be az ingyenes Google Takeout programot.

Ez a platform megkönnyíti az adatok exportálását és letöltését az összes Google-alkalmazásból és szolgáltatásból egy lépésben. Hatalmas előnye, hogy ahelyett, hogy több Google-alkalmazásból külön exportálnánk az adatokat, a Google Takeout segítségével minden adatot egy helyen beszerezhetünk – más kérdés, hogy aztán az évek-évtizedek alatt összegyűlt, gyakran elképesztő méretű adathalom rendezése, válogatása mennyi időt és türelmet fog majd igényelni.

Ha megnyitjuk a Google Takeout oldalát, alapértelmezés szerint minden automatikusan ki van választva. Szüntessük meg azon információk kijelölését, amelyeket nem szeretnénk letölteni, és kattintsunk a Következő gombra.

Kiválaszthatjuk, hogy az adatokat hová kézbesítsék: kaphatunk letöltési linket e-mailben, vagy menthetjük felhőszolgáltatásokba, OneDrive-ba, a Box-ba vagy a Dropboxba. Az adataink mennyiségétől függ, mennyi ideig tart az adatok mentése, mindenesetre miután megkaptuk a linket, egy hét áll rendelkezésére az adatok letöltésére.

A Google-fiók törlése

Ha mindenről készült biztonsági másolat, akkor érdemes csak megtenni az utolsó lépést: végleg törölni a Google-fiókot.

Keressük fel a Google-fiók beállítási oldalát az accounts.google.com oldalon, azon belül az Adatok és adatvédelem opciót és görgessünk le a További beállítások menühöz. Itt van a Google Fiók törlése lehetőség.

A nagy lépés után még 20 napunk marad a fiók helyreállítására a fiók-helyreállítási oldalon.

A kevésbé drasztikus alternatíva

Mint említettük, a Google lehetővé teszi az egyes kiválasztott szolgáltatások törlését is. Megtarthatjuk például a Gmail-fiókot, de töröljük az összes többi kapcsolódó szolgáltatást, például a YouTube-ot, a Google Térképet és egyebeket.

Keressük fel a Google-fiók beállítási oldalát az accounts.google.com oldalon, válasszuk az Adatok és adatvédelem opciót, görgessünk az Adatok letöltése vagy törlése lehetőséghez. Itt választhatjuk ki a letöltésre vagy törlésre szánt adatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!